Kao majka četiri djevojčice često pišem od odgoju kćeri. U mnogo su me prigoda majke sinova pitale za mišljenje o stvarima vezanima za odgoj dječaka.

Očito je da nemam iskustvo iz prve ruke, ali poznajem mnogo roditelja koji fantastično odgajaju svoje sinove i pomažu im da odrastu u prave muškarce. Preuzela sam neke mentalne bilješke od njih, ali sam također osmislila i hipotetski popis, niz stvari koje bih na temelju osobnih iskustava htjela usaditi svojemu sinu, kvaliteta koje volim vidjeti kod muškarca, i toga što učim o tinejdžerskoj kulturi radeći s adolescenticama i pišući knjige za njih.

Slijedi 15 stvari za koje bih htjela da ih moj sin zna. Ovaj popis nipošto nije potpun – radi se o tek nekoliko stvari koje smatram važnima, i za koje se nadam da ih moje kćeri traže u dečkima koji ulaze u njihov život.

1. Tvoji talenti su Božji dar koji bi već sutra mogao izgubiti.

Svakoga dana budi zahvalan što ih imaš i sjeti se da je svrha korištenja tvojih darova to da usmjeriš ljude k Bogu, a ne da se razmećeš.

2. „Dečki će uvijek biti dečki” je lijena i izlizana izlika.

Molim te da ne nasjedaš na to. Postavi sebi visoke standarde i budi onakav vođa kakvoga ovaj svijet treba – mladi muškarac pun poštenja, karaktera i samokontrole.

3. Odgovoran si za djevojčin ugled cijelo vrijeme dok si s njom.

Dio postajanja muškarcem znači da prema djevojkama moraš razviti zaštitnički mentalitet, i poštovati njihovo dostojanstvo te postupati kao njihov zaštitnik, a ne kao predator. To je kontrakulturno razmišljanje. Mnogi dečki to neće razumjeti, i sigurno će među tvojim prijateljima biti onih koji će te provocirati jer nisi osvajač suprotnoga spola, ali ovo je ispravan pristup, onaj koji će ti omogućiti da imaš zdrave i trajne veze.

Jednako je važno to da će te dokazivanje da si pouzdan i pošten momak učiniti onim kojem će djevojke u konačnici vjerovati i poštovati ga. I kada na pidžama-tulumu 10 djevojaka počne razgovarati o tome kako su neki dečki u školi nezreli i nepristojni, tebe će izdvajati kao onoga koji je uvijek pristojan prema djevojkama.

Vjerujte mi, ti razgovori počinju u osnovnoj školi, i uvijek ima skupina dječaka za koje djevojčice jednoglasno kažu da su pristojniji od ostalih („On je jedini dečko koji curama pušta da prve uzmu svoje knjige iz ormarića”, ili „On je pristojan, i prepustio je Allie svoj stolac kada smo svi bili u restoranu, a nije bilo dovoljno mjesta”.) Budi onaj dečko koji se izdvaja na dobar način.

4. Nisi nepobjediv. Jednoga ćeš dana umrijeti.

Ako činiš opasne stvari – poput skakanja s litica ili slijepoga slijeđenja svojega „vučjeg čopora” u ime pustolovine – to drastično povećava rizik da ćeš umrijeti mlad.

Drugim riječima: mućni malo glavom. Prisjeti se formule koju mi je rekla jedna mama četvorice dječaka: 1 dječak = 1 mozak, 2 dječaka = 1/2 mozga, 3 dječaka = nijedan mozak, i – dvaput promisli prije nego što skočiš.

5. Izražena radna etika počinje sa spoznajom da nijedan posao nije poniženje.

Ni na što nemaš pravo, i ako se želiš uspeti na korporativnoj ljestvici, radi čak i fizičke poslove dobro i s ispravnim stavom, jer će te s vremenom netko primijetiti i dati ti bolju priliku. Bilo da kosiš travu ili vodiš kompaniju, ostani ponizan i cijeni jednostavne poslove koje netko uvijek mora odraditi.

6. Razvij zdravu ambiciju.

Neka tvoju motivaciju za uspjeh pokreće vjerojatnost da ćeš jednoga dana imati suprugu i djecu za koje ćeš se morati brinuti. Tvoja spremnost i predanost da štitiš druge i brineš se za njih je kamen temeljac tvoje muževnosti.

Umjesto da na svoj budući posao gledaš kao na izvor sredstava za raskošni stil života koji uključuje vikendice u planinama i sportske automobile, gledaj na njega kao na način uzdržavanja svoje buduće obitelji i zajednice u kojoj ćeš živjeti. Razmišljaj nesebično, a ne sebično, jer jedino se tako stvara smislen život.

7. Čuvaj se oholosti.

Ona je propast mnogih muškaraca i mladića.

8. Snaga, samopouzdanje i hrabrost svoj korijen imaju u ljubaznosti, suosjećanju i ljubavi.

Imaj debelu kožu, ali nježno srce. Usvajanje vrlina ne umanjuje tvoju muževnost, nego upravo suprotno – pojačava je.

9. Prakticiraj poštovanje, i poštuj ograničenja.

Kada djevojka kaže „ne”, to znači „ne”. Kada roditelj kaže „prestani”, to znači „prestani”. Kada učitelj kaže „dosta”, to znači „dosta”. Odgovoran si za svoja djela i reakcije, i da poštuješ dostojanstvo svakoga ljudskoga bića, od domara svoje škole do trenera kojeg iznimno poštuješ.

10. Nauči kako se boriti, ali koristi tu vještinu samo kada je to nužno – na primjer, kada prema nekome loše postupaju, prijete mu ili ga napadaju.

11. Žena kojom ćeš se oženiti bit će majka tvoje djece.

Mudro izaberi, jer stvari zbog kojih djevojka bude vrlo zabavna dok hodate – na primjer, divlje i otkačeno ponašanje ili to što je glavna na svakome tulumu – često ne ispadnu dobro što se tiče braka i majčinstva.

12. Budi gospodin, preuzimaj inicijativu, i uvijek sa sobom nosi gotovinu.

Kada vidiš neku mamu kako nosi gomilu namirnica u kuću, pomozi joj. Kada si s djevojkom – prijateljicom ili dragom – otvaraj joj vrata i propuštaj je da prva prođe. Uvijek ti plaćaj kada izlazite, i ne pitaj novac od prijatelja. Budi onaj koji daje, a ne onaj koji uzima.

13. Samo je jedan uvjerljiv vođa potreban da loša ideja počne zvučati dobro.

Čak i među prijateljima je ključno da naučiš zastati, procijeniti situaciju i promisliti svojom glavom. Pripremi se za one trenutke kada se moraš za nešto zauzeti sam, ili se zauzeti za pravu stvar. A ako nisi siguran u vezi s nečim, nemoj to činiti.

14. Rukuj se, grli ljude, smješkaj se, i gledaj ljude u oči.

Budi iskren o tome tko si i pokaži strast za snove koji su ti u srcu, i tako ćeš moći razviti prave odnose i ostvariti potencijal koji ti je Bog dao.

15. Bog te je stvorio da služiš svojemu naraštaju onako kako nitko prije tebe u cijelome svemiru nije služio.

Priprema te da budeš izniman vođa i čovjek koji pozitivno utječe na druge. Slušaj Njegov glas u svojemu životu i moli za jasnoću, mudrost i smjernice. Budi čovjek koji se prvi ponudi učiniti nešto teško, i koji svoju moć koristi da bi osnažio ljude oko sebe. Naš svijet treba više muškaraca koji stvaraju osjećaj sigurnosti i pomažu drugima da budu hrabri. Naš svijet treba više momaka poput tebe.

Više od svega htjela bih da moj sin zna koliko ga duboko i bezuvjetno voli njegova obitelj i njegov Stvoritelj. Zatim bih ga podsjetila da uzme ljubav koju je dobio i podijeli je s drugima. To naravno uključuje i to da voli svoju mamu, i da je se sjeti nazvati je i javiti joj se onda kada krene u neovisan život.

Izvor: Kari Kampakis

Prijevod: Ana Naletilić | Bitno.net

Kari Kampakis je spisateljica, predavačica i blogerica iz Birminghama, Alabame. Majka je četiriju kćeri. Njezine dvije knjige za tinejdžerice Liked: Whose Approval Are You Living For? i 10 Ultimate Truths Girls Should Know koriste se u studijama diljem zemlje. Više o autorici možete pronaći na stranici www.karikampakis.com.