Možda ste, kao i ja, prošli kroz to.

Upoznate muškarca ili ženu, i shvatite da se dobro slažete. Razgovor glatko teče, privlačite jedno drugo, i imate mnogo zanimljivih tema za razgovor. Nadopunjujete jedno drugo, opušteno se smijete, i dobro vam je zajedno. Kasnije vodite krajnje iskrene razgovore o stvarima poput granica u vezi, zdrave spolnosti, očekivanja, duhovnosti, prijašnjih veza, ovisnosti, svojih nada i snova o budućnosti itd.

Odlučite biti u ozbiljnoj vezi. Provodite više vremena s obiteljima i prijateljima onoga drugoga. Nastavljate učiti, rasti i zajedno istraživati život. Osjećate mir u toj odluci, u ustrajanju u predanoj i ozbiljnoj vezi s tom osobom. Vrijeme ide, i vi možda vidite budućnost s tom osobom u sakramentu ženidbe.

A onda vas nakon nekoga vremena vaš mir napusti.

I iz nekoga razloga kojega ni sami ne razumijete do kraja, ne možete s mirom nastaviti hodati s tom osobom.

Je li vam se to ikada dogodilo?

Nedavno sam i sama prošla kroz to iskustvo. Prekinula sam s vrlo dobrim i poštenim čovjekom za kojega sam mislila da je pravi čovjek za mene, netko za koga bih se jednoga dana mogla udati i s njime dijeliti svoj život.

Bila je to prva ozbiljna veza u kojoj sam bila poslije razvoda i proglašenja braka ništavim. Srce mi tuguje zbog prekida, slomljena sam srca, ali osjećam savršen mir i smatram da sam ispravno odlučila, iz kojega god to bilo razloga (i dalje to ne razumijem do kraja).

Dajem si vremena i prostora da žalujem za gubitkom toga muškarca. Dajem si vremena da se prisjećam svih dobrih stvari kojima me je naučio, poput toga kako ponovno voljeti i imati povjerenja poslije patnje propaloga braka. Zahvalna sam za sve što sam naučila o sebi kao ženi. Znam da na ovome svijetu ima dobrih, poštenih muškaraca i da mogu svoje srce podijeliti s nekime.

Radeći sa svojim psihologom, žalujem, rastem i razmišljam o tih proteklih deset mjeseci. Što biste vi učinili?

Što činiti kada se ispostavi da muškarac za kojega ste mislili da je „onaj pravi” ipak to nije?

Da budem iskrena, i ja sama još radim na tome u vlastitome životu uz pomoć svojega duhovnika i svojega psihologa. Kod vas to može izgledati drugačije. No mogu s vama podijeliti što mi je pomoglo i „podignulo” me u ovome trenutku u mome vlastitome životu:

1. Spoznajte darove što su proizašli iz te veze i što ste sve naučili. Jedna od prvih stvari koje sam napravila bila je da sam uzela bilježnicu i na pet stranica napisala pet pitanja: Koji su darovi proizašli iz ove veze? Što sam sve naučila o sebi? Što sam voljela u toj vezi? Što nisam voljela? Što bih drukčije učinila u budućoj vezi?

Dati sebi vremena da promislite o prošloj vezi vrlo je dobra stvar. Svaka nas veza u našemu životu može nečemu naučiti, a prije nego što odlučimo ponovno početi izlaziti, moramo proanalizirati prošlu vezu i ostaviti je iza sebe prije nego što stupimo u novu vezu. Tugujte zbog svojega gubitka. Dopustite svojemu srcu da bude tužno.

2. Dajte si vremena za tugovanje prije nego što opet počnete izlaziti. Rješenje za slomljeno srce nije odmah početi novu vezu. Morate iskreno i hrabro proživjeti svoju bol i tugu prije nego što počnete ponovno izlaziti. To je najmudrija i najbolja stvar koju možete učiniti. Izlasci kada niste emocionalno i duhovno spremni za to privući će pogrešnu vrstu osobe, ili će samo unijeti još više pometnje u vaše srce jer si niste dali vremena da napravite sve što treba da prebolite.

3. Otiđite na klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom. Dok proživljavam svoju tugu i slomljeno srce, donijeti sve to Isusu najbolji je način da procesiram i iskreno definiram što osjećam. Ne izbjegavajte svoje osjećaje – Bog već točno zna kroz što prolazite. On može podnijeti sve što vi mislite i osjećate. Smatrajte odlazak na klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom kao božanski lijek što ga je Isus dao za liječenje boli ili patnje kroz koju prolazite. To je doista najbolje mjesto gdje može početi rad na iscjeljenju.

4. Slijedite mir. Jedna od osnovnih stvari koje sam naučila o razlučivanju što je Božja volja jest da slijedim mir, jer se u Božjoj volji nalazi veliki mir. Mir je plod Duha Svetoga, i ako u našemu životu ima plodova Duha Svetoga, to je dobar znak da slijedimo volju Božju. No mir kod razmišljanja o budućnosti veze dobar je znak koji treba tražiti, jer je u Božjoj volji uvijek mir. Onih dana kada mi se čini kao da tuga obuzima moje srce, držim se obećanja punoga nade da će mir Božji voditi moje srce.

Što vama pomaže da proživite i preživite slomljeno srce poslije prekida veze?

Što vi činite da uvidite na čemu ste i da ozdravite na dobar način?

Patty Breen | Catholic Match Institute

Prijevod: Ana Naletilić | Bitno.net

Članak je izvorno obavljen na stranici Catholic Match, internetskoj platformi za spajanje katoličkih samaca. Prenosimo ga s dopuštenjem.