Jeste li ikada priređivali zabavu i pitali uzvanike za potvrdu dolaska?

Da, to je nešto što treba učiniti. Očekujete da će vam vaši gosti dati do znanja hoće li doći kako biste mogli planirati u skladu s time. A ako nisu sigurni u vezi sa svojim planovima, na njima je da se odluče na koje će događanje doći, kako njihovi domaćini ne bi ostali na cjedilu.

Što se dogodi ako gost nikada ne odgovara na pozive, ili ne daje jasne odgovore? Najvjerojatnije je da će ih uskoro prestati pozivati, jer će domaćini misliti: „Čemu sve to? Ionako nikada ne odgovore, pa ih vjerojatno nije briga.” A gost će misliti: „Što se dogodilo? Zašto me nigdje ne pozivaju? Zar se nikome ne sviđam?”

Iznenađujuće je da se ovakvo ponašanje često odbacuje onda kada promijenimo jednu malu riječ: to je bio izlazak, a ne zabava. S romantičnim se elementom bonton potvrđivanja poziva mijenja. Mnogo je razloga za to, a nijedan od njih nije dobar. Pogađate li zašto?

Izlasci su poziv, što znači da morate potvrditi dolazak. To je obavezno.

Što se računa kao potvrda dolaska?

 • Da, jako bih to voljela!
 • To zvuči odlično! Što ste imali na umu?
 • To mi laska, hvala vam, ali ne zanima me.
 • Nisam naklonjena prihvaćanju vašega zahtjeva. (Sjeća li se itko „Pirata s Kariba”?)
 • Ovoga mi vikenda ne odgovara, ali sljedećega vikenda mogu!

Što se ne računa kao potvrda dolaska?

 • O, to zvuči zabavno, ali nemam vremena.
 • Nisam sigurna.
 • Jednostavno ne znam bih li se mogla udati za tebe.
 • Nisam sigurna trebam li sada hodati i s kime.
 • Možda neki drugi put!

Unatoč njihovoj popularnosti, ti „odgovori” uopće nisu potvrda dolaska. Oni su jednostavno izvlačenja jer se ne želimo obvezati. To je obično tako zato što: a) bojimo se da ćemo nekoga povrijediti, b) nismo voljni dati definitivan odgovor što se tiče mogućnosti za vezu, ili c) očekujemo previše od toga prvoga izlaska, npr. mislimo: „Ali mogu li se udati za njega?/oženiti se njome?”

Nažalost, to dovodi to toga da onaj tko pita, tj. domaćin, ne može ništa planirati. Zašto je to tako loše?

Namjerno ili ne, kada ne damo jasnu potvrdu dolaska, onaj tko pita, ostaje u neizvjesnosti.

Nisu sigurni zanima li se njihova simpatija uopće za njih, jesu li učinili nešto pogrešno, ili u cijeloj situaciji ima i treća osoba. Sve je nedefinirano! I tako, kada stvarno upoznaju nekoga tko im uzvraća osjećaje, ne znaju što učiniti. Mogu pomisliti da dobivaju izmiješane signale, ili da ne bi smjeli biti izravni zbog toga što im se dogodilo prošloga puta. Želite li stvarno nekome to priuštiti samo zato što im na prvome izlasku niste dali jasan odgovor? Naravno da ne želite.

Takva nedefinirana (ne)spremnost na obvezivanje može se dogoditi i u vezama i u prekidima.

Jasnoća nas može poštedjeti tolike boli u svemu. Onaj zloglasni status „samo se družimo” može jednoj ili objema stranama u vezi uništiti samopouzdanje. Isto vrijedi i za one neodređene veze u kojima nijedna strana nije dovoljno sigurna da prekine sve. Komuniciranje šutnjom ne može zamijeniti jednostavni odgovor: „Oprosti, ova je veza gotova.”

Baš kao onda kada se veza započinje, i kraj veze zahtijeva jasnoću i obvezivanje. Nitko ne pronalazi sreću u neizvjesnosti.

Pa kako se onda prakticira dobre vještine u potvrđivanju dolaska?

Postoji nekoliko stvari koje svatko može učiniti, bez obzira na to izlazi li s nekime ili ne.

 1. Odgovarajte na bilo koji poziv koji dobijete, bilo da je to vjenčanje, rođendan, ili samo dogovor za ručak s kolegom s posla. Nastojte se odlučiti za jasno „da” ili „ne”, i držite se toga. Prakticirajte obvezivanje u drugim područjima svojega života, i to se pretočiti i u izlaske.
 2. Izrazite što točno hoćete. Ako ste sramežljivi, želite ugoditi svakome ili ne želite povrijediti nečije osjećaje, nekada je teško reći gdje želite izaći na ručak ili koji biste film radije gledali. Ali ako znate što točno hoćete, recite to naglas! To će vam pomoći da se naviknete govoriti: „Da, molim” ili pak: „Ne, to me ne zanima”.
 3. Zaustavite se prije nego što u mislima odete predaleko. Prvi izlasci ne postoje da biste se odmah odlučili za brak: oni su tu samo zato da odlučite hoćete li ili nećete ponovno izaći. Ne dajte se zaplesti u pitanje: „Mogu li se udati za njega?/oženiti se njome?” Nećete znati odgovor na to pitanje prije nego što te ljude upoznate izlazeći s njima!
 4. Znajte kojim ste pogreškama skloni. Jeste li skloni upotrebljavanju nedefiniranih izraza kada nekoga pitate za izlazak? Bojite li se toliko da ćete povrijediti drugu osobu da ne možete reći ne? Sviđa li vam se pozornost, ali ne i osoba? Pokušavate li prebrzo razmišljati o braku? Jednom kada uvidite koje su vaše sklonosti i kakva vam je osobnost, bit će vam mnogo lakše poboljšati sami sebe i svoj pristup izlascima. Također, ne bojte se pitati prijatelje u koje imate povjerenja ili članove obitelji da vam pomognu!

Na kraju krajeva, sjetite se da ako želite da veza bude dobra, nekada morate zatvoriti neka vrata. Jedino se tada oboma mogu otvoriti neka druga vrata! Budite iskreni, i sigurno je da će druga osoba cijeniti takav odgovor. Nemojte nekome davati lažne nade, čak i ako samo želite poštedjeti njihove osjećaje. Slično tome, ako ne odgovarate potvrdno na izlaske koje želite, nećete stići nikamo.

Budite dobar gost, i kada vas pozovu na izlazak, dajte jasnu potvrdu dolaska.

Cadence McManimon

Prijevod: Ana Naletilić

Članak je preuzet s dopuštenjem sa stranice Catholic Match, internetske platforme za spajanje katoličkih samaca. Svjedočanstva vjenčanih parova možete pratiti na njihovom blogu ili Instagram profilu.