Hodanje je korak koji prethodi zarukama. U toj fazi, formula za napredovanje pretvara se u još intenzivnije i dublje razmatranje odnosa prema kriterijima: post, vrijeme, povjerenje i iskrenost. Dok tako nastojite dokučiti trebate li nastaviti dalje tim putom, želim vam ponuditi nekoliko pitanja koja će vam pomoći u primjeni formule za napredovanje. Ta su pitanja osobito prikladna za prekretnicu koju predstavlja ovaj prijelaz s udvaranja, na hodanje.

Što više napredujete na putu prirodnoga tijeka odnosa i u odabiru supružnika, jasno je da trebate ozbiljno pristupiti određivanju svojih prioriteta i znati ne samo ono što vi želite i tražite od bračnoga partnera nego i što Bog želi od vašega bračnog partnera, za vas. Dakle, evo nekoliko pitanja koja će vam pomoći u pripremi za sljedeći korak prema braku:

1. Bog: Koliko je toj osobi vjera važna u životu? Njeguje li odnos s Bogom? Dopuštate li Bogu da uđe u vaš odnos i da vas vodi, ljubi i bude vam oslonac?

2. Krepost: Nastoji li druga osoba predano živjeti krepost? što misli o popisu neodoljivih osobina u muškarca, odnosno žene? Uočavate li da nastoji prevladati teškoće i poroke u svojemu životu i biti kreposna? Pomažete li jedno drugomu i potičete li jedno drugo na rast u kreposti?

3. Vrijeme: Jeste li dopustili da se vaš odnos prirodno razvija tijekom vremena, bez požurivanja? Smatrate li da ste imali dovoljno vremena da procijenite odnos prije nego što ste prešli na sljedeću razinu? Jeste li dosljedno i ustrajno iskazivali ljubav žrtvujući se i u teškim vremenima, a ne samo u lijepim i lagodnim trenutcima?

4. Povjerenje: Je li vrijeme pokazalo da možete vjerovati jedno drugomu i osjećate li da jedno pred drugim možete biti onakvi kakvi jeste? Vjerujete li da će vas druga osoba voljeti nesebično kada je riječ o emocionalnim i tjelesnim aspektima vašega odnosa? Vjerujete li da će vas štititi, da vas neće dovoditi u nezgodne situacije i da vas neće iskorištavati? Jeste li vi zavrijedili povjerenje te osobe? Mislite li na dobro drugoga?

5. Iskrenost: Možete li biti potpuno iskreni prema toj osobi i prema sebi? Komunicirate li jasno i otvoreno? Osjećate li da vas ta osoba razumije i trudite li se i vi razumjeti nju? „Čuje” li vas ta osoba i slušate li vi nju pozorno? Možete li pred njom biti onakvi kakvi jeste i možete li nesmetano rasti u kreposti? Je li vam ta osoba iskren životni partner i oslonac?

Ovo su pitanja koja vas trebaju voditi prirodnim tijekom odnosa i na temelju kojih trebate donositi odluku o napredovanju iz jedne etape u drugu, a osobito u trenutcima u kojima razlučujete treba li veza postati još ozbiljnija.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Emocionalna krepost”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.