Bilo to dobro ili loše, većina se ljudi ponekad pitala što bi bilo kad bi bilo.

Kada sam jedne večeri bio na druženju s prijateljima u Santa Monici, nasred ulice pronašao sam iPhone. Pokupio sam ga, ali nisam mogao kontaktirati vlasnika jer je mobitel bio zaštićen lozinkom. Nakon večere i pića s prijateljima pošao sam kući. Mobitel je zazvonio. Javio sam se, a zahvalna mi je vlasnica rekla da ga je cijele večeri tražila kao luda. Živjela je nekoliko ulica dalje.

Okrenuo sam automobil i odvezao se do nagužvanog ugla na kojem je ona nervozno čekala. Bila je plavokosa i lijepa, i srdačno mi je zahvalila što sam joj vratio mobitel.

Na trenutak smo se zagledali jedno u drugo. „Mogu li te zagrliti?” upitala me. Nasmijali smo se i zagrlili, a zatim pošli svatko svojim putom.

Vozeći se kući, pomislio sam jesam li trebao biti hrabar i upitati je da razmijenimo brojeve mobitela. Je li izgubljeni mobitel Božji znak? Poziv u neku alternativnu stvarnost, u kojoj bismo se ona i ja zaljubili? Nekada sam se to pitao, ali više ne.

Da sam je pitao broj mobitela, možda nikada ne bih upoznao svoju ženu.

A naš brak ne bih mijenjao ni za što, a naročito ne za alternativnu stvarnost koja postoji samo u nekom zamišljenom svijetu.

Kvantni fizičari nagađaju o mogućnosti paralelnih stvarnosti. Filmovi poput „Povratka u budućnost” i „Terminatora” prikazuju kako bi život mogao ispasti drugačiji kada bismo mogli mijenjati prostor i vrijeme. U filmskome klasiku „Predivan život” glavni lik, George Bailey, promatra alternativnu stvarnost koja se mogla dogoditi ako on odluči dignuti ruku na sebe. Odluči ne skočiti s mosta, nego nastaviti živjeti.

On shvaća da je čak i sa svim svojim nevoljama i tugama ovaj život uistinu predivan. To je jedini život koji imamo.

Svi ćemo činiti pogreške. Bog oprašta grijehe i otkupljuje nas. Daje nam priliku da svakoga trenutka, svakoga dana donosimo dobre i mudre odluke, puni nade. Kako je napisala George Eliot: „Nikada nije prekasno da budete onaj tko trebate biti.”

Što god da ste učinili u prošlosti, učinili ste. Što će se dogoditi u budućnosti – to još ne možemo znati. Sve što imate je sada. U svemu kroz što prolazite, s vama je Bog. „Isus Krist jučer i danas isti je – i uvijeke.” (Heb 13,8)

Chris Easterly

Prijevod: Ana Naletilić

Članak je izvorno obavljen na stranici Catholic Match (Catholic Match Institute), internetskoj platformi za spajanje katoličkih samaca. Prenosimo ga s dopuštenjem.