Danas više nema onih koji su spremni čekati. Svi samo izlaze, piju, neozbiljni su. Onaj pravi? Pih, odavno sam prestala čitati bajke!

Protuprimjer.

Muž. Vitez. Nije to lako biti Gospodine. Nekako – nije u modi. Tko bi to danas cijenio. Ne donosiš kući lovorike s bojnog polja, iz okršaja ne skupljaš svilene marame djeve koja te krišom motri i samo za te strepi i moli. Nova su vremena. Tumači nam jedan Tvoj jezuit što znači biti moderni vitez. On je ionako iz viteškog reda, lako njemu pričati.

Malo zastrašujuće zvuči. Kao nemoguća misija! Bitka je teška, svakodnevna, blato leti i prlja nam pogled, misli, dušu! Strelice, koplja i mačevi užitka, zavodljivosti, ispraznosti i instant rješenja jako su sofisticirani i sa svih strana padaju po našem tankom, krhkom oklopu. Kako sačuvati srce u grudima da bi ga predali onoj jednoj? Izborenoj. Izmoljenoj!

Gospodine, spremi me za taj boj! Pouči, nadahni! Da hodim kao dijete svjetlosti! Kao vitez jedne vojske. Kao muškarac. Muškarac koji je supermen, ma još bolje – E5 Men – pripadnik vojske koja u preko 80 zemalja svijeta moli i posti za milost da nađe onu jednu. Po uzoru na Efežanima 5 prikažimo svoju žrtvu Bogu za svoju buduću ili sadašnju zaručnicu. Suobličimo se Kristu koji je dao život za svoju Zaručnicu Crkvu!

Pa to želim, čovječe! Sve drugo su surogati, blijede inačice, piratske kopije – bez licence! Ništa od tog nije me vrijedno! Jednom sam tu gdje jesam, a kad već jesam želim se žestoko boriti. Pod cijenu rušenja snova, ranjavanja, pod cijenu smrti! Moja zaručnica vrijedna je svake kapi! Gospodine, želim za ljubav izgorit’ – da mogu jednom sebi stisnut ruku, a svojoj dragoj donijeti ono sačuvano srce i čistoću koje ćemo ugraditi u svetohranište braka! Gospodine, blagoslovi nas za taj boj!

(Uvodna molitva s Mise mladih: Biti muž, SKAC Palma – 11. listopada 2013.)

Lako je pobijediti u PES-u, popiti litru žeste, provozati se s otvorenim prozorom to svatko može. Ali boriti se protiv sebe za sebe, za nju… E, to je već nešto! Hajde sada; da te vidimo! Dokaži se u pravoj borbi! Onoj koja život znači! Tu budi muško!

Vidiš da ih ima drugačijih. A takve se isplati čekati.

Izvor: mladikatolici.net