Kad bi zazvonilo zvono za ručak, sjele bismo za naš uobičajeni stol. Nakon kratkoga čavrljanja, obavezno bi krenuo razgovor o hrani. Rachel je za doručak pojela pločicu od žitarica i popila čašu vode, a za ručak si je priuštila nabujak od riže. Uvijek je uza se imala bilježnicu u kojoj bi zbrajala svaku kaloriju. Ashley je kupila nekoliko brojeva manju odjeću kako bi se natjerala da smršavi i stane u nju. A ja sam lijepila slike modela na prozor kupaonice.

Bez obzira na to koliko smršavjele, nikada nismo bile zadovoljne onim što bismo vidjele u ogledalu. Jedno je imati mladića koji te tlači, a drugo je imati mozak koji te tlači – kao vrana koja kljuca mrtvu životinju. Tako sam ja kljucala po svim svojim nesavršenostima. Sve što sam vidjela kad bih se pogledala u ogledalo bile su stvari za koje sam željela da ih mogu promijeniti.

Vodile smo takav život kako bismo bile omiljene u društvu. Mrzile smo svoja tijela, stalno se uspoređivale s drugima i hodale oko škole smiješeći se po cijeli dan. Između svih dijetalnih pilula i povraćanja nekako smo se uspijevale uvjeriti da preuzimamo kontrolu nad svojim životima i tijelima. Istina je bila da smo postajale ropkinjama svojih nesigurnosti.

Što smo jadnije bile iznutra, to smo opsesivnije i nezadovoljnije postajale zbog izvanjskih stvari. Sve smo razmišljale na isti način: “Kad bih imala tijelo kao ona, nestali bi svi moji problemi.” Budući da smo svoje samopoštovanje povezivale sa svojim izgledom, nikada nismo bile zadovoljne.

Zašto smo radile sve ovo? Zašto bi itko tako postupao prema samom sebi? Samo jedno može nekoga potaknuti na tako ekstremno ponašanje: želja za ljubavlju. Kako to da nismo shvaćale da djevojka s najljepšim tijelom na cijelom sveučilištu ipak nije imala jamstvo za savršenu ljubav?

No, došlo je vrijeme kada sam morala prestati za svoje nesigurnosti kriviti mladiće, časopise i medije. Sama sam sebi postala najgorim neprijateljem. Kad bih se počela kritizirati, zaustavila bih se i pomolila. Umjesto da se i dalje uspoređujem sa svim i svakim, što je samo uzrokovalo nove nesigurnosti, pokušala sam po prvi put sagledati imam li uopće ikakvih kvaliteta.

Usredotočiti se na svoje kvalitete bilo je teže nego što sam mislila. Nije bilo dovoljno samo “prestati misliti o nedostatcima”. Ta bitka još uvijek traje, svakodnevno. Ali razlika je u tome da više ne njegujem svoje nesigurnosti niti ih potičem, odlučila sam prikazivati ih Bogu; prestala sam udarati sama po sebi i poduzela konkretne korake. Umjesto da se žalim na svoj stas, počela sam trenirati kickboxing. Umjesto opsesije da moram savršeno izgledati u svojoj preuskoj odjeći, počela sam se odijevati čedno i otkrila sam kolika sigurnost dolazi iz samopoštovanja.

Zato ne rasipajte svoju snagu i mladost uništavajući se. Učinite konačno nešto za sebe. Iskoristite priliku, pronađite svoju životnu strast te izgrađujte svijet i kraljevstvo Božje.

Svakodnevna molitva Mariji

(Ne samo da nas je Marija predala Isusu nego je Isus svoju majku, Mariju, dao nama da bude našom Majkom. Nema toga straha, dubine samoće ili čežnje koju ona nije iskusila. Marija razumije potrebe mladih žena jer je i ona sama bila jedna od njih i spremna je priskočiti nam upomoć.)

Marijo, draga Kćeri Boga Oca, povjeravam ti svoju dušu. Zaštiti Božji život u mojoj duši. Ne dopusti da ga izgubim grijehom. Zaštiti moj um i moju volju tako da sve moje misli i želje budu Bogu ugodne.

Zdravo, Marijo, milosti puna, Gospodin s tobom, blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje, Isus. Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grješnike sada i na čas smrti naše. Amen.

Marijo, draga Majko Boga Sina, povjeravam ti svoje srce. Daj da te ljubim svim svojim srcem. Daj da uvijek nastojim ljubiti svojega bližnjega. I pomozi mi da izbjegavam prijatelje koji bi me mogli udaljiti od Isusa i uvesti u grješni život.

Zdravo, Marijo…

Marijo, draga Zaručnice Duha Svetoga, povjeravam ti svoje tijelo. Daj da uvijek imam na umu da je moje tijelo hram Duha Svetoga, koji stanuje u meni. Ne daj da ikada sagriješim protiv njega ikakvim nečistim djelom, bilo sama ili s drugima.

Zdravo, Marijo…

Sv. Josipe, moli za nas!

Sv. Rafaele Arkanđele, moli za nas!

Sv. Marija Goretti, moli za nas!

Amen.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Crystaline Evert “Istinska ženstvenost”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.