Ako smatrate da imate bračni poziv, zašto onda ne učinite nešto po tom pitanju?

Foto: www.stocksnap.io

Svi poznajemo barem nekoliko dobrih mladića ili djevojaka koji nisu u vezi, iako već neko vrijeme žele biti. Jedan od argumenata koji se često navodi kao razlog tomu jest taj da mladići jednostavno ne prilaze djevojkama. Ako ste vi među tim neodlučnim mladićima, mi vam prenosimo s internetske stranice Relevant 5 savjeta koji bi vam mogli pomoći.

Teško je naći srodnu dušu na velikoj udaljenosti

Svi smo zasigurno barem jedanput čuli da se ne bismo trebali viđati sa ženskom osobom, osim ako se nemamo namjeru ženiti njome. Tu ima istine. Svaka odgovorna osoba poštuje svoje i tuđe vrijeme i emocije, i tako se treba ponašati i prema drugima. Ako je u početku jasno da nema nikakve šanse da ćete stupiti u brak s određenom osobom, bolje je ne nastavljati (ili uopće ne započinjati) izlaske.

Međutim, ovaj se stav ponekad dovodi do ekstrema. To se događa kada mladići nekako sebe uvjere da ne bi uopće trebali pitati žensku osobu za izlazak, osim ako nisu prilično sigurni da je ona ta. Naravno, to dovodi do toga da gotovo nikada ne pitaju za izlazak.

Dobar dio problema leži u činjenici da smo, čini se, zaboravili kako je najbolji način da prepoznamo je li neka osoba prava za nas taj da ju pitamo za izlazak i pokušamo to saznati kroz upoznavanje, koje, zapravo, tome i služi. Dakle, ne treba uvijek odmah ići s pitanjem želim li se oženiti ovom osobom, nego želim li ju malo bolje upoznati.

Izlasci su ozbiljna stvar, ali ne pretjerujmo…

Izlasci su velika stvar za većinu mladih kršćana. Najčešće o ulasku u vezu razmišljamo mjesecima prije nego što se odlučimo bilo što učiniti, a jednom kada krenemo s izlascima, stavljamo si opterećenje da odnos mora odmah biti snažno usmjeren prema braku. To stavlja vrlo veliki pritisak na obje osobe u vezi s kojim se teško nositi.

Naravno, i u ovom stavu ima nešto istinito. Vjerojatno je nastao kao reakcija na ‘neobavezna druženja’ koja promovira društvo oko nas, koja na kraju mogu završiti s dubokim emocionalnim povrijeđenostima. Ipak, valjan odnos ne trebamo definirati tek kao puku suprotnost od onoga što današnja kultura nudi.

Jednom kada se odlučimo na izlaske sa ženskom osobom, trebamo dopustiti određenu razinu opuštenosti. To ne znači da ozbiljan pristup nije nužan, nego da ne trebamo od samog početka stvarati situaciju u kojoj ćemo strahovati da ćemo izgubiti ‘dio sebe’ ako odnos na kraju ne uspije.

Zadrži visoke standarde, ali ispravi krive

Gotovo sigurno ste više puta čuli kako su danas jedan od glavnih problema ‘visoki standardi’. No, zašto radije ne reći da su pravi problem krivi, a ne visoki standardi. Visoki standardi su bitni. Nema ništa lošeg u tome što svatko od nas želi osobu koja drži do svoje vjere, koja je duhovita, pažljiva, iskrena.

Međutim, ako želimo u istoj osobi ekstroverta koji uvijek pokreće razgovore, i introverta koji će uvijek znati kada nas pustiti na miru, te da je k tomu jednako zaluđena za istu vrstu glazbe kao i mi, možda smo na nemogućoj misiji. Zato, dopustite da vas druga osoba iznenadi svojom osobnošću i kvalitetama na koje dosad možda niste obraćali pozornost. Ne zadajite joj preuske kalupe.

Tko je rekao da je loša ideja izaći s prijateljicom?

Ovo je možda najbesmisleniji razlog za ne izaći s nekim na spoj. Prije svega, početna faza svakog zdravog odnosa jest razvijanje prijateljstva. Ako izrazi fizičke intimnosti počnu od početka dominirati (i pri tome, dakako, ne mislimo samo na one grešne), manje je vjerojatno da ćemo biti usredotočeni na bitne elemente upoznavanja. Dakle, u početku razvijanja svakog odnosa, dimenzija prijateljstva ima glavnu riječ.

S druge strane, naša prijateljstva s osobama suprotnog spola neće biti vječna, barem ne u istom intenzitetu. Jednom kada stupite u brak ili ozbiljnu vezu, jasno je da će vam supruga ili djevojka biti vaš najbolji prijatelj, i da će svi ostali odnosi, pa i taj za kojeg tako strepite, biti podređeni tom središnjem odnosu.

Naravno, priznavanje osjećaja nekome tko vam je prijateljica može biti neugodno i kratkoročno odnos između vas zbog toga može biti ‘napet’, ali ako vam je uistinu stalo do osobe, to je rizik koji se svakako isplati poduzeti.

Odluke je nemoguće izbjeći

S obzirom na to da pitanje izlaska smatramo vrlo važnim, ne želimo napraviti pogrešan korak, zbog čega ponekad analiziramo do te mjere da nikada ništa ne poduzimamo. Ovdje se krije jedna velika zabluda. Mislimo da time što ne činimo nikakav potez samo odgađamo odluku. Ipak, istina je da donosimo negativnu odluku, u odnosu na pitanje hoćemo li u određenom trenutku prići osobi koja nas zanima ili ne. To ponekad, dakako, može biti dobra odluka, ali ne pretvarajmo se da ne donosimo odluke.

Ako smatrate da imate bračni poziv, zašto onda ne učinite nešto po tom pitanju? Ako se pitate s kime, naš je savjet da pokušate nešto s osobom koja vam je bila na pameti dok ste čitali ovaj tekst.

Nema na čemu.

Patrik Jurić | Bitno.net