Dok nisam počeo učiti o djetetu koje se ima roditi, nisam shvaćao da je, pored majčine ljubavi za svoje dijete, najvažniji čimbenik koji utječe na djetetovu buduću sreću – očeva ljubav za svoju suprugu i dijete koje se ima roditi. Majčin stav, njezina ljubav, sreća i mir (sve su ovo darovi Duha) duboko utječu na bebinu dobrobit. No, Vaša ljubav za suprugu i njezina sposobnost odlučujući su da ona osjeti tu ljubav koja ju okružuje u miru i sreći. A mir i sreća pružaju joj potrebnu sigurnost: to se, zauzvrat, prenosi na njezino dijete.

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Vaša je ljubav stvorila novi život i vi dijelite s Bogom u Božjem stvaranju malu osobu koja na neki način odražava vas same. To je pustolovina, vrijeme u kojem ćete iskusiti kombinaciju sreće i boli, koji se nalaze u srcu svakog novog rođenja. Ovoliko znate.

No, ocu je teško shvatiti koliko je važan tom malom djetetu koje se nevidljivo razvija u ženinu tijelu. Možda će se učiniti tajanstvenima promjene koje se događaju u ženinu tijelu te možete lako pomisliti da je nošenje djeteta svijet koji smijete gledati, no ne i ući u njega.

Vaša supruga izravno osjeća mali život koji raste u njoj, a Vi jedino što možete, jest izvana dijeliti tako što ćete slušati ono što Vam ona govori. Ona može prolaziti kroz zbunjujuće promjene raspoloženja koje Vam ne može objasniti. U tim ćete trenucima možda poželjeti odmaknuti se dok se stvari ne smire. Malo muškaraca u našoj kulturi nauči, za vrijeme odrastanja, kako dijeliti svoje osjećaje, svoje boli, tugu i žalost ili čak svoje veselje. Gotovo trideset godina nikad nisam zaplakao jer sam naučio da to nije muško ponašanje. Čak i kad mi je otac umro, jedino što sam mogao izraziti u to vrijeme bio je jedinstveni, prigušeni jecaj. Činilo se kao da su svi izvori mojih osjećaja presušili. Tek sam kasnije ponovno počeo dolaziti u doticaj sa svojim osjećajima i postao sam sposoban izraziti tugu.

Ova je nesposobnost mnogih muškaraca da izraze osjećaje veliki problem jer je upravo žena ta koja obično želi podijeliti svoje osjećaje, ali istovremeno za nju može biti teško razgovarati sa suprugom. Ovaj nedostatak komunikacije može ubiti ljubav i u konačnici sam brak. Kad žena počini preljub, onda obično prvenstveni razlog nije seksualna privlačnost, već to što je pronašla suosjećajna muškarca s kojim može dijeliti svoje osjećaje. Za muškarce se čini da su sposobni dijeliti intimu dok hodaju s djevojkom, u sjaju zaljubljivanja, ali onda, kasnije, ako nisu pažljivi, okrenu se svojoj tradicionalnoj snažnoj, tihoj ulozi; postaje im teško dijeliti osjećaje, osim za povremene ispade ljutnje. Čini se da se muškarci često srame podijeliti ono što osjećaju (žene, izgleda, mnogo lakše iskazuju osjećaje), te su skloni povući se u svoj svijet posla, prijatelja ili TV-a.

Ipak, sad kad je Vaša supruga trudna, ona Vam se mora više približiti. To je predivno vrijeme da naučite kako dijeliti s njom na dubljoj razini nego ikad prije.

Dok nisam počeo učiti o djetetu koje se ima roditi, nisam shvaćao da je, pored majčine ljubavi za svoje dijete, najvažniji čimbenik koji utječe na djetetovu buduću sreću – očeva ljubav za svoju suprugu i dijete koje se ima roditi. Majčin stav, njezina ljubav, sreća i mir (sve su ovo darovi Duha) duboko utječu na bebinu dobrobit. No, Vaša ljubav za suprugu i njezina sposobnost odlučujući su da ona osjeti tu ljubav koja ju okružuje u miru i sreći. A mir i sreća pružaju joj potrebnu sigurnost: to se, zauzvrat, prenosi na njezino dijete (dr. Thomas Verny, The secret life of the unborn child, Summit Books, New York, 1981. str 30-31, 49-57).

Nasreću, Bog je trudnicama podario sposobnost da se dobro drže pod “situacijskim stresom” (stres koji dolazi od stvari koje polaze po zlu). No, stres koji dolazi od ljudi, iz ranjenih odnosa, takav stres može doprijeti do ženina srca i uništiti je. To znači da odnos s njezinim suprugom ima najveći potencijal od svih da postane blagoslov ili, pak, prokletstvo za nju – ojačati je ili oslabiti.

S obzirom na to da je majčina sreća ključ sreće njezina djeteta, Vaša ljubav za suprugu nije samo od vitalnog značenja za nju, već je to i za Vaše nerođeno dijete. Vaša supruga u tim vremenima treba Vašu ljubav i podršku više nego ikad. Ona Vas treba da je zagrlite, da s njom podijelite svoje osjećaje i nade i, iznad svega, da s njom molite da rodi sretno, zdravo dijete.

Može Vam biti teško povjerovati da vaše nerođeno dijete treba i Vas. Duboko u svome srcu znate da su Vaša ljubav i briga od vitalnog značaja za sreću i zdravlje Vaše supruge (čak i ako je to jedini način na koji dotičete dijete, to bi bilo dovoljno). Ona Vas treba da je zagrlite i volite, posebno u razdobljima kad niste u mogućnosti voditi ljubav. Njoj je potrebno vrijeme s Vama, kvalitetno iskorišteno vrijeme, kad oboje možete dijeliti svoja srca jedno s drugim. Kad bude gledala rastuću veličinu svoga tijela u zrcalu, možda će osjetiti da postaje manje privlačna nego ranije. Tada ona mora znati koliko je volite. Sada, više no ikad, ona mora biti sigurna da ste joj vjerni. Povrh toga, ona može osjećati jutarnje mučnine i zbunjena je zbog nepredvidivih promjena raspoloženja.

Dijelite vlastite nade i strahove vezane uz trudnoću. Sanjajte zajedno. Slušajte jedno drugo. Samo slušanje, stvarno slušanje, jedan je od najljepših darova koji možete dati jedno drugom. Ohrabrite je da dijeli svoje najdublje zabrinutosti o trudnoći. Ponekad će se strahovi i brige činiti nadmoćnima: “Kako ćemo se snaći financijski?” “Moja mi je majka rekla da je moj porod bio toliko bolan, da iako me sada voli, nikada više ne bi prošla kroz sve to.” “Hoću li imati još jedan spontani pobačaj, kao prošli put?”

U ovakvim vremenima, kad se vjera Vaše supruge koleba, Vaša joj vjera može pomoći da je zadrži. Ali, također, nastupit će i razdoblja, kada ćete Vi biti taj koji treba biti osnažen. Možda se bojite hoćete li biti dobar otac, ili kako ćete se snaći financijski… Tada suprugina snaga i molitve mogu pomoći da zadržite svoju vjeru. Sveti nas Pavao potiče da nosimo teret jedno drugoga, a to možete učiniti samo ako kažete svojoj supruzi što vas muči.

Iz knjige Francis i Judith Macnutt “Kako moliti za dijete čije rođenje iščekujete”

S dopuštenjem preuzeto iz časopisa Book