U suvremenoj, visoko sekulariziranoj kulturi zapadnog svijeta obično se misli kako nije dobro prerano stupiti u brak, jer “prerani” brak povećava izglede za razvod kasnije u životu.

Takvo gledište donekle potvrđuju i znanstvena istraživanja. Sociolog Nicholas Wolfinger sa Sveulilišta u Utahu otkriva da žene koje se udaju “prerano” imaju veće izglede za prekid s bračnim drugom nego žene koje su udaju oko 30. godine.

Međutim, nedavno otkriće pokazuje da postoji način kojim se navedenu zamku može izbjeći, piše Wall Street Journal. Riječ je o neobično “staromodnoj” metodi – izbjegavanju zajedničkog života prije braka!

Kako na uzorku od 50 000 žena u SAD-u pokazuju statistike vladine organizacije National Survey of Family Growth, upravo društvenu skupinu za koju “rani brak” nije rizičan u pogledu vjerojatnosti građanskog razvoda čine žene koje su se udale prije 30. godine, bez prethodnog zajedničkog života, bilo sa svojim supružnikom, bilo s prethodnim partnerima.

Prema navedenom istraživanju, neke od najnižih stopa razvoda imaju upravo žene udane između 22. i 30. godine, koje sa svojim supružnicima ranije nisu živjele u istome kućanstvu.

Kako to objasniti? Za prosječnog mladog čovjeka, nedvojbeno postoji određena korist od odgađanja stupanja u brak po pitanju postizanja zrelosti, naročito kada je alternativa stupanje u brak prije 20. godine života.

Međutim, otkriva Wall Street Journal, predugo čekanje ima i svojih nedostataka. Ono često podrazumijeva prikupljanje iskustava iz neuspjelih veza, koje svoj danak mogu uzeti i nakon što osoba stupi u brak.

Žene – a jednako tako i muškarci – koje stupe u brak u dvadesetim godinama imaju veće izglede za izbjegavanje tih iskustava koja kasnije mogu opteretiti njihov brak.

Otkriće o štetnosti zajedničkog života za trajnost braka za mnoge je iznenađujuća, budući da glavnina mladih ljudi danas vjeruje kako je to svojevrsni test za iskušavanje vlastita partnera u kontekstu potencijalnog bračnog suživota. Ali sve više istraživanja potvrđuje kako zajednički život prije braka povećava izglede za okončanje tog istog braka.

Istraživanja za SAD, zacijelo uvelike primjenjiva i na ostatak zapadnog svijeta, pokazuju kako žene koje su dijelile kućanstvo s partnerom prije braka imaju 15 posto veće izglede za razvod. Prema studiji sa Stanforda, taj rizik se za žene koje su kućanstvo dijelile s nekime tko nije bio njihovim budućim supružnikom udvostručuje.

“Općenito vjerujemo kako je imati više iskustva bolje, ali ono što smo otkrili pokazuje suprotno. Veće iskustvo povezano je s manje sretnim brakom”, rekla je psihologinja Galena Rhoades sa Sveučilišta u Denveru.

Jedan od razloga za to, navodi Rhoades, jest što prethodni suživoti s drugim partnerima budućim muževima i ženama daju iskustvo prekida ozbiljnih veza, što povećava mogućnost za prekid bračne veze ako se ona nađe u krizi.

Prema njezinoj procjeni, povijest odnosa s više partnera uvjetuje uspoređivanje tih partnera s aktualnim bračnim drugom, pa i na njegovu štetu. Iskustva nekih vrlina koje su bivši partneri posjedovali, a supružnik ih nema, za svaki se bračni odnos mogu ispostaviti štetnima.

Ne zna se točno zašto mlade žene koje se udaju tijekom 20-ih bez prethodnog suživota imaju komparativno manje stope razvoda, piše Wall Street Journal, i nagađa: je li riječ o manjku iskustva prekida, manjem broju partnera s kojima se supružnika može uspoređivati, većem osjećaju kako brak predstavlja drugu kategoriju veza ili činjenici kako su te žene natprosječno pobožne?

Vjerojatno je riječ o kombinaciji svega navedenog, zbog čega rezultati navedenih istraživanja, možemo nadodati, i jesu kompatibilni s naukom Crkve, koji sve navedeno uzima u obzir, imajući na umu i potrebu za spolnim uzdržavanjem prije braka poimajući tijelo kao hram Duha Svetoga.

Ono što je jasno jest – ako ste mlada žena koja želi da joj brak potraje čitavog života, ova istraživanja pokazuju kako se izgledi za razvod drastično smanjuju udate li se prije 30., uz uvjet da prije braka ne živite sa svojim partnerom.