Župnik Župe svetoga Josipa na Trešnjevci, vlč. Damir Ocvirk, odgovarao je u petak, 19. svibnja, na pitanja slušatelja u emisiji Hrvatskog katoličkog radija “Halo, velečasni?”, a njegove odgovore prenio je HKM.

Jedan muškarac tražio je savjet što da učini u situaciji u kojoj njegova supruga već nekoliko godina ne želi biti intimna s njime jer je kako kaže „izgubila neki hormon“ zbog čega više „više nema volju i potrebu za intimom“.

Vlč. Ocvirk odgovorio je kako supružnici “moraju dobro vidjeti o čemu se tu radi“, odnosno da moraju utvrditi: “je li to pomanjkanje ljubavi ili stvarno pomanjkanje nekog hormona, kao što ona kaže”.

“Prva stvar braka je ‘dobro’ bračnih drugova koje se ne smije zaboraviti, a svaka ljubav podrazumijeva i umiranje – umiranje neke svoje komocije i svojim sebičnostima – da bi drugi mogao biti sretan”, kazao je svećenik.

Velečasni Ocvirk je, između ostaloga, dodao kako: „kada supružnici stupaju u brak onda, zapravo, više nema nečega što je moje i nečega što je od moje supruge. Sve nam postaje zajedničko; tako i naša tijela postaju zajednička. Suprug ima pravo na tijelo svoje žene i žena ima pravo na tijelo svoga supruga. U konačnici o važnim stvarima – pitanja tijela supružnika – supružnici međusobno odlučuju. Zdrava supruga odlučuje o tijelu svoga bolesnog supruga; način liječenja ili o ukopa njegova tijela ili obrnuto.”

Pri tome je, također, upozorio da se „ne može spolni čin u braku vršiti tako da on postaje prisila, jer tada postaje silovanje, ali treba biti obostrano razumijevanje supružnika“.

Svoj odgovor je zaključio kazavši kako su već crkveni oci kazali da je Bog bračnim partnerima dao spolnu nasladu kako bi mogli osjetiti što je raj: „Ako je supružnicima tako lijepo u spolnome činu, u međusobnom darivanju, kako će tek onda biti u Nebu”.