Istina je da žene žele sigurnost, ali one pod time misle na nešto posve drukčije nego muškarci. Ženi na prvome mjestu nije misao o kući, štednome računu, ili školarini za djecu. Njoj je najvažnija emocionalna sigurnost. Kako ćemo objasniti, to znači da se osjeća emocionalno povezanom i bliskom vama, i da zna da ćete uvijek biti uz nju, bez obzira na sve. Sigurno, pružanje financijske sigurnosti je bitno, ali za većinu žena nije ni blizu vrha ljestvice najvažnijih stvari.

Što njoj znači sigurnost

Budući da većini muškaraca ne bi palo na pamet riječi emocionalna i sigurnost upotrijebiti u istoj rečenici, kako bi taj vrlo neobični koncept izgledao u praksi? Evo što smo naučili iz našeg istraživanja:

1. Ona se osjeća sigurnom kada ste vas dvoje bliski

Stvaranje osjećaja bliskosti između vas dvoje važnije je od svega ostaloga. Ženi je to gotovo sinonim za emocionalnu sigurnost. Ohrabrilo me je kada sam shvatio da je to zapravo lako.

Za nas muškarce, novac u banci pomaže nam osjećati se sigurnima i uspješnima. No za žene je dobitna „valuta“ snažan osjećaj bliskosti ili intimnosti s njihovim muškarcem. Drugim riječima, vaša supruga želi biti vaša ljubav i vaša najbolja prijateljica – želi znati da je ona vaša i da ste vi njezin.

Evo iznenađenja za nas muškarce: ni život u istoj kući, pa čak ni seks, ne znače da se ona osjeća bliskom vama. Većina oženjenih muškaraca koje poznajem jednostavno pretpostavljaju neku razinu bliskosti. Dijelimo kuću i krevet. Kako ne bismo bili bliski?

No za naše supruge blizina i seks nisu istoznačni s bliskošću. Velik dio onoga što stvara osjećaj bliskosti jesu male stvari koje dolaze s time da jedno drugomu budete (1) ljubav i (2) najbolji prijatelj.

Bliskost ne znači da ste vi njezina najbolja prijateljica – da ona očekuje od vas da razgovarate satima – ali to znači da vas dvoje poznajete jedno drugo bolje od ikoga drugoga. Kako je jedna žena rekla: „Moj osjećaj sigurnosti s mojim mužem ne proizlazi samo iz izražavanja mojih osjećaja, nego i iz poznavanja njegovih osjećaja.“

2. Ona se osjeća sigurnom kada je vama vrijeme provedeno zajedno prioritet

Kako možete i zamisliti, druga stvar koja čini da se ona osjeća sigurnom jest da zna da je, poslije Boga, ona vaš prioritet. Da zna da ona i djeca dolaze ispred vašega posla i da vam je ona na prvome mjestu, čak i ako osjećate da je vaš posao ono što činite kako biste se brinuli za obitelj. Među mnogim ženama koje su ovo potvrdile, jedna je žena izjavila sljedeće: „Možemo imati mnogo ušteđevine i biti financijski vrlo sigurni, ali ako ja nisam sigurna jesam li ja svojemu mužu prioritet, sav taj novac ne znači mnogo. No s druge strane, ako znam da je on uz mene, moći ću se suočiti sa svim mogućim financijskim problemima.“

Za nas muškarce koji ne razumijemo nijanse, evo pojednostavljenoga sažetka toga što njoj obično znači biti prioritet: to je količina vremena i pažnje koje joj dajete izvan tradicionalnoga radnog vremena (tj. izvan četrdeset ili pedeset sati tjedno) u usporedbi sa svim ostalim stvarima. Budući da je u jednome danu broj mogućih zajedničkih sati ograničen, ona svaki sat izvan norme utrošen na posao ili interese izvan kuće vidi kao otrgnut od nekoliko sati koje je očekivala provesti s vama.

Supruga ne očekuje da njezin muž svaki sat koji nije na poslu provede s njom, ali kako bi se osjećala emocionalno sigurnom, ona ne smije osjećati da on stalno odabire druge prioritete, i svoje vrijeme daje njima, a ne njoj.

3. Ona se osjeća sigurnom kada vi pokazujete svoju predanost

Vaša supruga ima potrebu osjećati, u dubini svojega bića, da vas ništa ne će prestrašiti i otjerati, i da ćete učiniti sve što treba kako biste osigurali da ništa ne će stati između vas dvoje. Jedna je žena to savršeno formulirala: „Moram znati da će on biti uz mene bez obzira na sve. Imamo dobar odnos, ali ja svejedno moram znati da on ne će nigdje otići – u fizičkome i u emocionalnome smislu.“

Jednostavan način da pokažete svoju predanost jest da je umirite poslije sukoba i uvjerite u svoju ljubav.

4. Ona se osjeća sigurnom kada ste vi aktivni u roditeljstvu i obiteljskome životu

Žene se osjećaju sigurnima kada vide da njihov muž izabire biti aktivan sudionik u obiteljskome životu, čak i ako to znači da mora prilagođavati druge prioritete. Na žalost, ako muškarac ne pazi, njegov pohvalni nagon da osigurava sve što je obitelji potrebno može ga spriječiti u preuzimanju te aktivne uloge u životu u kojemu par želi zajedno uživati.

Neke supruge koje smo anketirali osjećaju kao da su u braku počele kao glavni partneri sa svojim muževima, ali su negdje usput postale „jedini vlasnici tvrtke“.

5. Ona se osjeća sigurnom kada vi nastojite biti dobar uzdržavatelj obitelji

Na kraju, nakon čitave ove rasprave o tome kako financije nisu ženin glavni prioritet, trebali biste znati da vaše nastojanje da se brinete za sve što treba vašoj obitelji doista doprinosi osjećaju emocionalne sigurnosti, čak i ako rezultati ne donose u kuću onu količinu novca za koju ste vi pretpostavljali da je vaša supruga želi. Ondje gdje se muškarci koncentriraju na rezultate, naša se supruga koncentrira na trud – a trud je ono što čini da se ona osjeća voljenom, sve dokle to ne potiskuje druge elemente emocionalne sigurnosti.

Žene s kojima smo razgovarali složile su se da pri izboru između financijske nesigurnosti i emocionalne nesigurnosti, nije da bi one uživale u financijskim poteškoćama, ali bi preferirale podnositi ih ako bi to značilo da će dobiti više vas. Kako je jedna žena rekla: „Financijske teškoće su po svojoj definiciji teške, ali kada bih morala, radije bih imala njih nego izgubila njega.“

Očito je da u svemu ovome moramo pronaći neku ravnotežu. Vi ste stvoreni takvima da želite osiguravati sve što treba vašoj obitelji, i žene to cijene. Nijedan od nas ne bi htio ova otkrića o emocionalnoj sigurnosti iskoristiti kao izliku da dadnemo otkaz, satima sjedimo na kauču i jedemo čips. Nema ništa loše u čipsu, ali u svemu treba biti umjeren.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Samo za muškarce” Jeffa i Shaunti Feldhahn. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.