Evo nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da sagledate svoju predodžbu o pravoj ljubavi, je li ona hollywoodska ili nadnaravna:

Osjećaji nisu uvijek pravi pokazatelj stvarnosti. Prođe minuta i već jedni osjećaji prođu a dođu drugi. Često čujemo: “Odnosi ne bi trebali biti tako teški.” “Odnos bi me trebao činiti sretnim.” Papa Franjo je rekao: “Brak se ne može temeljiti na osjećajima koji dolaze i odlaze, već na stijeni prave ljubavi, ljubavi koja dolazi od Boga.” Svoju odluku o ženidbi trebamo temeljiti na zdravoj prosudbi – približava li mene ova osoba Bogu ili ne.

Jeste li zaljubljeni u sebe? Ako se svako djelo koje činite temelji na vašoj promjenjivoj ćudi ili želji, i ako očekujete da će se netko zaljubiti u vašu sebičnost, morate ponovo promisliti o sebi. Prava ljubav ne znači činiti sve što poželimo. Ne možemo se ponašati kao onda dok nismo bili u vezi i očekivati od voljene osobe da ispuni naše prohtjeve.

Što je dakle prava ljubav? Prava ljubav je samopožrtvovna. Sveti Ivan Pavao II. je rekao: “Ljubav između muškarca i žene ne može biti izgrađena bez žrtve i odricanja.” Matthew Kelly (aktivni katolički autor i govornik, nap. prev.) je dodao: “Ljubav je spremnost položiti svoje osobne planove, želje i dnevne radove za dobrobit odnosa. Ljubav je zahvalnost, zadovoljstvo i bol. Ljubav je biti u stanju živjeti i rasti samostalno, ali voljno birajući biti u svemu tomu zajedno.”

Svaki odnos ima nesloge. Katekizam kaže da taj nered „ne proizlazi iz naravi muškarca i žene, niti iz naravi njihovih odnosa, nego iz grijeha.“ (KKC, br. 1607) Naravno, moramo razlučiti stupanj te nesloge. No, nesloga se događa čak i kod zdravih odnosa.

Grijeh može biti problem, ali ne i zajednički odnos. Ako u vezi postoje nekakvi problemi, mi brzo pomislimo da to znači kako je sama veza problem. Ponekad se vezu ne isplati nastavljati. No, u pobožnoj i zdravoj vezi, imati neke “probleme” je sasvim normalna pojava, jer u svakoj vezi postoji grijeh. Svaki odnos ima uspone i padove.

Prava ljubav uključuje i patnju. Matthew Kelly pita: “Jeste li spremni trpjeti zbog ljubavi? Koliko ste spremni trpjeti kako biste doista imali nevjerojatan odnos? Jeste li spremni pustiti sve svoje hirove, žudnje i fantazije, kako biste tražili nešto više…?” Cilj ljubavne veze nije u tome da budu savršene i sretne cijelo vrijeme, već da se vi naučite međusobnom opraštanju. Papa Franjo je rekao: “Nitko nije savršen. Ključ sreće je oprost.”

Brak je svakodnevan posao i zahtijeva cjeloživotno opredjeljenje”, kaže papa Franjo. “Mogli bismo čak reći da je brak poput zlatarskog zanata. Suprug bi trebao svoju suprugu učiniti boljom ženom, a ona bi zauzvrat trebala svog supruga učiniti boljim muškarcem.” Čest je prigovor da jedna osoba pokušava “promijeniti” onu drugu. Ipak, promjena je dobra ako nas čini svetijima. Na primjer, tražiti od bračnog druga da pije manje alkohola na prijateljskom druženju može se smatrati kao prisiljavanje na neželjenu promjenu. No, ta promjena je dobra jer nas čini boljima, u konačnici svetijima.

Zašto se vjenčati ako to uključuje patnju i naporan rad? Brak nam pomaže da postanemo bolje osobe. „Nakon pada, ženidba pomaže da čovjek nadvlada povlačenje u sebe, sebičnost, traženje vlastitog užitka, te potiče na otvaranje drugom, uzajamno pomaganje i sebedarje.“ (KKC, br. 1609)

“Dragi mladi, ne bojte se braka. Vjeran i plodonosan brak će vam donijeti sreću”, kaže papa Franjo. U konačnici, brak s nekim tko je tvoj najbolji prijatelj i tko dijeli tvoju ljubav prema Bogu donosi sreću, čak i usred patnje i napornog rada.

Sagledajmo realno našu predodžbu o ljubavi. Je li naš stav o istinskoj ljubavi hollywoodski ili nadnaravan?

Emily Brandenburg

Prijevod: M. K. | Bitno.net