Zdravo postavljene granice štite vas od pretjerivanja u životu. Kada su jasno definirane, one također štite zdravlje vašeg braka.

Svako razdoblje frustracija u vašem braku (“razdoblje” označava više mjeseci) može biti povezano s narušavanjem granica. Obično previše radimo ili donosimo loše odluke u području u kojem nismo jasno postavili naše “zidove”.

Razmislimo kratko o sljedećem retku:

Grad razvaljen i bez zidova –
takav je čovjek koji nema vlasti nad sobom.
(Izr 25,28)

Ova i mnoge druge izreke govore o granicama… ograničenjima… rubovima koji ocrtavaju razliku između mudrosti i ludosti. Ovaj redak to čini posve jasno te nam pokazuje kako je izgledao život u Salomonovo vrijeme.

Zidine i vrata dvoraca danas su prava turistička atrakcija. U staro vrijeme ona su bila ključna za preživljavanje i društveni napredak. Bez zidina grad je bio ranjiv pred svim vrstama napada, što je predstavljalo stvaran i konstantan rizik.

Zasigurno, grad “bez zidova” predodređen je za propast.

Potvrdit ću da to isto vrijedi i za vaš brak: brak bez zdravih granica predodređen je za propast.

Granice su važne zbog dvaju razloga:

1. One nas brane od loših stvari izvana,

2. One čuvaju dobre stvari iznutra.

Kada ste na dan vašeg vjenčanja stajali pred oltarom (ili ćete stajati ako niste vjenčani), položili ste zavjet koji je podigao granicu oko vas. Sagrađen je zid koji će vas štititi od napada i omogućiti da rastete iznutra. Složili ste se kako će neke stvari biti isključivo unutar tih granica (npr. posebnost i privatnost bračnog čina). Također ste se složili kako će neke stvari biti isključivo izvan tih granice (razvod).

Ovaj je koncept dubok i bili bi potrebni sati da ga se dokraja objasni. Za sada postoje tri opipljiva načina na koja možete stvoriti granice koje će zaštititi vaš brak i u isto vrijeme osigurati da se OBOJE nalazite unutar te podignute granice.

1. Vremenska granica

Nedostatak međusobne povezanosti i kvalitetno provedeno zajedničko vrijeme najveći je izazov s kojim se danas parovi susreću. Ipak, ironija je u tome da je danas svijet “povezan” više nego ikada.

Morate razumjeti da je vaše vrijeme konačno… i da posjedujete vrlo ograničenu količinu istog. Ovo znači da morate postaviti granicu kojom ćete se ograditi od rasipnog i neozbiljnog trošenja vremena.

To možete učiniti tako što ćete isključiti sve uređaje i provesti kvalitetno vrijeme zajedno. Za 20 godina nećete se sjećati što je bilo na vašem mobitelu, no trenuci koje ste proveli zajedno zauvijek će ostati upamćeni.

2. Granica pomirenja

Raspravljat ćete i svađati se, što znači da ćete se trebati i pomiriti. Povucite granice oko procesa pomirenja tako što ćete se dogovoriti da nećete na destruktivan način govoriti jedno o drugome svojim prijateljima ili suradnicima.

Dobro je potražiti savjetnika i poslušati savjet, no iskaljivanje bijesa u društvu onih koji se nalaze izvan vašeg braka nikada ne pomaže.

Stoga, UNUTAR granice pomirenja radite zajedno kako biste riješili konflikt na biblijski način. Razgovarajte, pokajte se, oprostite, pomirite se i krenite dalje.

3. Granica integriteta i transparentnosti

Oni koji nisu transparentni žive sami u granicama koje su postavili. To čine kroz loša ponašanja koja zatim skrivaju (posjećivanje eksplicitnih stranica, navike trošenja novca, emocionalne i fizičke prevare, poremećaji prehrane).

Prvi korak prema življenju integriteta u vašem braku je međusobna transparentnost. Priznajte svoje nezdrave granice i otvorite se vašem supružniku. Ako u sebi čuvate tajnu, a koja nije poklon iznenađenja ili nešto slično, tada je nešto pošlo krivo.

Postoji mnogo granica o kojima možemo pričati, no nadam se da će vas ove potaknuti na razmišljanje.

VAŽNA MISAO: postoji standard prema kojemu možemo težiti.

Postoje određene stvari koje su loše i koje su dobre za vaš brak; koje su zdrave i nezdrave; koje su mudre i lude.

Mi živimo u svijetu u kojem se na moralnost ne gleda kao na apsolutnu stvarnost. Preklinjem vas da odbacite tu laž. Istina je da postoje kulturološke norme koje su relativne, no također postoje norme koje nadilaze kulturu. Postoje istine o vama, stvarnosti i Bogu koje su upisane u vas i koje su nepromjenjive. Postoji norma po kojoj možemo mjeriti mudrost i ludost; ono ispravno i pogrešno.

No postoji jedna „kvaka“: kada dođe do biranja između dobrog i lošeg, nikada nećete biti savršeni. Zbog toga se Selena i ja moramo osloniti na osobu i djelo Isusa Krista kako bismo bili ispravni pred Bogom. To je prekrasan i nezaslužen dar. Zbog Kristove žrtve na križu mi primamo Božju milost i postajemo Njegova djeca.

Božji dar milosti omogućava nam (i svima onima koji ga osjete) da živimo na mudar i pravedan način. Zbog toga vas potičem da stavite i zadržite Krista u središtu vašeg braka. No što to znači? Kako možete imati brak utemeljen na evanđelju? To je, moj prijatelju, tema za drugi članak (koji će uskoro doći).

Pitanja:
– Možete li se sjetiti nekih zdravih granica koje možete primijeniti u vašem braku?
– Koje granice (ne) biste trebali imati u braku?

Ryan Federick | fiercemarriage.com

Prijevod: N.P. | Bitno.net