Čitajući golemu suvremenu stručnu literaturu o braku, a posebno Moellera i Jellouscheka, najpoznatijih bračnih psihoterapeuta suvremene Njemačke, izvukao sam devet osnovnih pravila održavanja, razvijanja i usavršavanja kvalitetnih bračnih odnosa.

Prvo pravilo moglo bi glasiti: Oba bračna partnera trebala bi htjeti baviti se svojim bračnim odnosom. Međusobno obećanje doživotne ljubavi kod sklapanja braka trebalo bi glasiti: Do kraja života bavit ćemo se svojim brakom!

Drugo pravilo zahtijeva da oba bračna partnera rezerviraju vrijeme za bavljenje svojim bračnim odnosom. I taj posao zahtijeva vrijeme koje moramo osigurati, ako ne želimo da nam se brak nakon kraćeg ili duljeg vremena sam po sebi ugasi i postaje “mrtvo slovo na papiru”.

Treće pravilo osigurava nesmetano bavljenje bračnim odnosom. Taj posao zahtijeva ne samo određeno vrijeme, nego i prikladno mjesto za takav posao. Bračni par si mora osigurati svoj kutak za zajedničko reflektiranje o sebi i o svom braku, gdje ih neće ometati ni dijete, ni susjede, ni svekrva ni punica niti svakodnevni problemi u domaćinstvu.

Četvrto je pravilo da se redovito razgovara o bitnim stvarima bračnog odnosa. Ne smijemo se gubiti u sporednim sitnicama. Ne smijemo izbjegavati bitne probleme našeg braka bez obzira koliko bili neugodni i naporni. Ukoliko mi nećemo razgovarati o našem braku, vrlo brzo će o njemu početi govoriti susjedi, znanci i na kraju pravnici i socijalni radnici.

Peto je pravilo da priznamo jedno drugome kako nismo isti, da smo različiti i da imamo pravo na tu različitost, koju treba poštivati s jedne i s druge strane.

Šesto je pravilo da smo u tim različitostima ravnopravni i da upravo one obogaćuju i čine dinamičnim naš brak.

Sedmo pravilo traži da prihvatimo nužnost bračnih konflikata i vježbamo njihovo rješavanje. Njihovo “guranje pod tepih” je “kraljevski put” prema razvodu braka.

Osmo pravilo zahtijeva da u braku brinemo i o sebi i o partneru, a ne samo o partneru ili samo o sebi. Bračni odnos ne može dugo i kvalitetno egzistirati bez obostranog zadovoljstva, obostrane sreće i obostranog sudjelovanja u njemu.

Deveto pravilo upozorava nas da u braku nije sve očito, jasno i svjesno. Mnogo se toga u njemu događa mimo naše volje i namjere. Sve to treba prihvatiti, osvijestiti i zajednički iskoristiti.

To je devet putova bračnog razvoja, devet preventivnih mjera razvoda braka, devet “zaštitara” bračne sigurnosti, devet putokaza prema bračnoj sreći, koja je također i garancija obiteljske sreće. Prestanimo plakati zbog tolikog broja bračnih razvoda i počnimo razmišljati, što smo učinili da svoj brak održimo!

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Brak naš svagdašnji”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.