Često kada razmišljamo o načinima kako ojačati odnos supružnika, misli nam kreću na komunikaciju i romantiku. No, ako malo zastanemo, shvatit ćemo da znamo da brak nije samo razgovor uz romantičnu večeru. Brak je prije svega život. Vrlo konkretan život koji se odvija svaki dan.

Zamijenite mjesta

Ako u vašoj obitelji postoji ustaljena podjela poslova, predlažem vam da povremeno od nje odstupite. Žena može umjesto muža obaviti neke sitne popravke u kući, a muž može preuzeti kuhanje vikendom. Na taj način ste svom supružniku pokazali da ste jedno, dali ste mu/joj priliku za osvježenje i pokazali ste da se ne bojite izazova.

Možda će prvih par pokušaja ispasti i nespretno, ali vjerujem da će trud biti obilno nagrađen. Ne bojte se riječima izraziti svoje nakane ako ne budu od prve shvaćene. I nemojte napraviti dramu, ako se to dogodi. Protivno uvriježenom mišljenju, ni muž ni žena nemaju telepatske sposobnosti i zbog toga nam je Gospodin dao dar govora.

Radite zajedno

Neovisno o tome pripremate li obiteljsku proslavu ili renovirate životni prostor, radite to zajedno. Ništa toliko ne govori „volim te“ koliko zajedništvo u škripcu u kojem se voljena osoba nalazi. U zajedničkim projektima je dobro znati tko je voditelj, a tko pomoćnik. Ustrajno se držite svoje uloge ako želite da cijela priča bude na korist, a ne na štetu vašeg braka.

Kod nekih parova je posve jasno tko će organizirati obiteljsku proslavu sakramenta svete potvrde, a tko voditi radove na renovaciji, kod nekih nije. Ne bojte se koristiti riječi ako je potrebno. One tome i služe. Međutim, biti „pomoćnik“ ne znači isključiti mozak i čekati da vam supružnik svaku sitnicu kaže. Isto tako, biti „voditelj“ ne znači biti diktator. Muškarac i žena imaju drugačiji pogled na stvari i drugačiji način funkcioniranja. Budite mudri i iskoristite tu prednost: uposlite komplementarnost koju nam je Gospodin dao.

Preuzmite kad treba

Redovan život u svakoj obitelji ima neki svoj vlastiti ritam i osobitosti. Međutim, nešto posve drugo su krizne situacije. Kad vidite da vaš supružnik zbog bilo kojeg razloga ne može obaviti svoj dio posla, preuzmite. Ne čekajte da vas zamoli. Nemojte dramatizirati oko toga koliko već posla imate. Na početku dok smo u sjaju stajali pred svećenikom svete Crkve obećali smo: u dobru i zlu, u zdravlju i u bolesti. Ljubav nije osjećaj niti riječi „volim te“. Ljubav je biti tu za drugoga. Po cijenu vlastite komocije, snage i bilo čega što je u našoj moći darovati.

Zato ako ti supruga ima mučnine u trudnoći, ne traži po imeniku brojeve majki, tetki i rođakinja, nego ustani i zamijeni svoju voljenu na njenom radnom mjestu. Preuzmi njen posao.

Ako vidiš da tvoj suprug naporno radi da ti sagradi dom iz snova, a prehladio se ili mu ponestaje snage, preuzmi. Nemoj okrenuti lice jer „to nije tvoj posao“. Sve se može naučiti i napraviti uz malo volje i truda.

Promijenite izvor vatre

Gotovo uvijek u kriznim brakovima, barem jedan dio problema leži u seksualnosti. Čula sam mnoge žene kako priznaju da izbjegavaju bračno darivanje i mnoge muškarce kako se žale na to kod svojih žena. Žene smatraju kako je muževima „stalo samo do seksa“, a muževi smatraju da žene uvijek imaju neki razlog zbog kojega ih „boli glava“.

Ne dopustite da i vaš brak padne u tu zamku. Prihvatite da vaša ideja ima prostor za osnovanu sumnju. Barem povremeno, promijenite izvor bračne vatre. Muž nek’ napravi par koraka unatrag i dopusti svojoj ženi da ga se zaželi. Žena nek’ se odvaži i bude ponekad zavodnica svom mužu. Neka mu pokaže da ga želi – da mu se želi predati i biti jedno s njim.

Pokažite svoj stav

Skladan brak nije brak u kojem bilo koja od dvije strane samo klima glavom i slaže se. Oboje ste osobe i imate svoje stavove i mišljenja. Ako želite jak brak, potrebno je izraziti se. Ljubav i poštovanje od nas traže da pazimo na način izražavanja svojih stavova koji čuva dostojanstvo onog drugog. Međutim, vodeći računa o tom pravom načinu, ponekad pravednost traži od nas da jasno, pa čak i borbeno iskažemo svoj stav i na taj način pomognemo drugome. Ipak, u provođenju ovog savjeta potreban je izniman oprez. Uvijek se prvo zapitajte je li vaša namjera dobro vašeg supružnika, braka i obitelji ili postizanje nekog osobnog cilja.

Na kraju, samo jedna misao koju svi znamo, ali u praksi često ne funkcioniramo po njoj. Moj supružnik nije moj neprijatelj, nego moj najbolji prijatelj. Svaku lošu misao preispitajte u skladu s ovom rečenicom i vidjet ćete koliko će ih se naprosto rasplinuti kao mjehurić od sapunice. No, nemojte zaboraviti da vrijedi i obratno: ja sam svom supružniku najbolji prijatelj. Potrudimo se da to doista i bude tako.

Katarina Matijaca

Tekst je izvorno objavljen na portalu Žena vrsna. Dopuštenje za prenošenje teksta je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.