Jedanaestodnevni program ovogodišnjih 13. “Dana kršćanske kulture” svečano će biti otvoren 1. travnja u Splitu u palači Milesi (HAZU) u 11 sati, a manifestaciju će otvoriti splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Po otvaranju manifestacije u palači Milesi bit će upriličeno i otvaranje prvog Salona suvremene sakralne likovnosti koji se po prvi put odvija u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture, a donosi pregled likovnog stvaralaštva i njegovih autora koji se u svom radu već godinama referiraju na pojam kršćanske sakralnosti, njih više od pedeset u prvoj godini održavanja Salona. Salon će otvoriti kustos izložbe dr. sc. Branko Matulić, a u programu sudjeluju akademska slikarica Dijana Iva Sesartić te akademski slikar Stjepan Ivanišević, svi troje članovi Umjetničkog vijeća. U glazbenom programu nastupit će Chorus Cantores.

Istoga dana s početkom u 18 sati u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu započinje filmski dio programa projekcijom filma “Šutnja” Martina Scorsesea. Oscarom nagrađeni redatelj i scenarist Martin Scorsese u filmu donosi priču o progonu kršćana u Japanu početkom 17. stoljeća i dvojici portugalskih svećenika koji riskiraju živote dolaskom u tu zemlju. Film je adaptacija istoimenog romana poznatoga japanskog katoličkog književnika Shusaku Endoa, jednog od najutjecajnih pisaca 20. stoljeća. U velikoj dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa u 20 sati bit će održan koncert Hrvatskog katoličkog radija, a sudjeluju VIS Mihovil i gošće Marija Husar Rimac i Ivana Husar Mlinac.

U Dubrovniku će 1. travnja u katedrali u 19,30 sati manifestaciju otvoriti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a po otvaranju će uslijediti koncert “Pogledaj, Gospode” katedralnog zbora iz Đakova i mješovitog pjevačkog zbora Cappella Odak iz Zagreba.

Šibenik će svečani program manifestacije započeti u Vrpolju 1. travnja u 9,30 sati, gdje će biti održan biskupijski susret obitelji u Gospinom svetištu u Vrpolju, a program će otvoriti šibenski biskup mons. Tomislav Rogić. U bogatom programu bit će održano predavanje “Kakav roditelj želiš biti”, voditeljice centra za edukaciju i savjetovanje “Hippocampus”, psihoterapeutkinje Maja Jakšić, mr. spec. pastorala kriznih situacija, kao i zajedničko misno slavlje, svjedočanstva te predstavljanje obiteljske zajednice iz Vodica. U katedrali sv. Jakova s početkom u 20 sati bit će izvedena  skladba Antuna Tomislava Šabana na stihove Silvija Strahimira Kranjčevića “Golgota”, a sudjeluju Oratorijski zbor Crkve sv. Marka u Zagrebu “Cantores sancti Marci” i Pavao Mašić na orguljama, pod ravnanjem dirigenta Jurice Petra Petrača.

Bitno.net