„Dragi prijatelji i čitatelji portala Bitno.net,

Molitvena zajednica „Proroci“, u suradnji s vjernicima i zajednicama Grada Subotice te uz potporu Subotičke biskupije i Franjevačkog samostana u Subotici, organizira „Jerihonsko bdijenje“, od 20. do 27. ožujka, u Franjevačkom samostanu u Subotici.

Molimo za obnovu ljudskog i kršćanskog života u gradu, a svoje molitve i žrtve prikazujemo kao naknadu za grijehe i nevjernosti počinjene u prošlosti našeg grada te molimo Gospodina da u nama obnovi život vjere, nade i ljubavi.

Gospodin nam daje primjer ljubavi koja se, sve do smrti na križu, zauzima za sve ljude i na istu nas ljubav poziva. Duh Sveti nas potiče da i mi tako činimo: da se molimo za izlječenje svih izranjenih od raznih grijeha, da molimo za izmirenje naših naroda, za prestanak mržnje i nepraštanja, prestanak zla pobačaja, za mir, veću pravednost i pomirenje, za sve one koji su u napasti učiniti samoubojstvo, za sve koji lutaju u nevjernostima svih vrsta; a na prvom mjestu za vlastito obraćenje i snažniji prodor evanđelja u našim životima.

Naši su susreti, nažalost, u proteklo vrijeme uvelike ograničeni, ali duhovno zajedništvo omogućuje nam djelotvornu ljubav. Stoga vas pozivamo da se molitvom i žrtvom uključite u zauzimanje za bolje sutra i za ostvarenje Kraljevstva Božjega u našem gradu, našim prostorima i životima.“

Bdjenje počinje u subotu, 20. ožujka, svetom misom u 17.30 u crkvi sv. Mihaela iza koje će biti izložen Presveti Sakrament na štovanje narednih sedam dana i noći u kapeli Crne Gospe. Svakog će dana u crkvi od 18.30 do 19.30, klanjanje animirati Molitvena zajednica „Proroci“, dok će od 20 do 21 sat animirana klanjanja predvoditi razne molitvene zajednice iz područja Grada Subotice. Od 21 sat slijedi molitva časoslova te nastavak bdjenja.

Podsjetimo, „Jerihonsko bdijenje“ naziv je pobožnosti koju je prvi put organizirao „apostol svete krunice“ poljski redovnik Anatol Kaszczuk (1912. – 2005.) u marijanskom svetištu Jasna Gora u Poljskoj 1979. kada je mnoštvo sabrano u molitvi izvojevalo veliku pobjedu – pohod pape Ivana Pavla II. svojoj domovini. U Knjizi o Jošui nailazimo na drevni grad Jerihon koji je pružao veliki otpor Izraelcima i Jošui pri prelasku u Obećanu zemlju. Zidine toga grada, u kojem je vladalo poganstvo i idolopoklonstvo morale su pasti. Izraelski je narod sedam dana trubio i nosio Kovčeg Saveza oko jerihonskih zidina i grad se na koncu predao. Stoga, smisao je ove pobožnosti molitvom i slavljenjem srušiti sve one zidine koje nam priječe ulazak u Božja obećanja i ostvarenje Kraljevstva Božjega u našim životima”.

Molitvena zajednica „Proroci“ izrasla je iz istoimenog vokalno-instrumentalnog sastava koji je dugi niz godina bio aktivan na duhovno-glazbenim festivalima u našoj zemlji, a jednu od njihovim pjesama iz toga razdoblja izdvajamo i ovdje. Najavu događaja možete vidjeti ovdje.