„Dragi prijatelji i čitatelji portala Bitno.net,

Molitvena zajednica ‘Proroci’, u zajedništvu s vjernicima i zajednicama Grada Subotice te uz potporu Subotičke biskupije i Franjevačkog samostana u Subotici, organizira četvrto po redu ‘Jerihonsko bdijenje’ – sedam dana i noći neprestanog klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu – u kapeli Crne Gospe Franjevačkog samostana u Subotici.

Bdjenje započinje u subotu, 20. svibnja, euharistijskim slavljem s početkom u 18 sati, a završava 27. svibnja slavljem svete mise te duhovskim bdjenjem. Nakana je bdjenja ‘obnova ljudskog i kršćanskog života u gradu’ pod geslom ‘Na zidine tvoje, Jeruzaleme, stražare sam postavio. Ni danju ni noću ne smiju zašutjeti da tvoje ime obznanjuju’ (otpjev iz Božanskog časoslova, usp. Iz 62,6).

Ove godine na poseban način molimo za proslavu Isusovog Imena u našim životima i životima naših sugrađana. Molimo da se mnogi osvjedoče u snagu Imena po kojem imamo pristup Ocu u Duhu Svetomu – da spoznamo i iskusimo Božju ljubav, milosrđe, brigu i blizinu te primimo dar ozdravljenja u područjima našeg srca u kojima je zavladalo nepovjerenje, nesigurnost, strah, osamljenost… da se sruše utvrde i zidine koje nas priječe živjeti u Božjoj prisutnosti.

Preporučamo se u vaše molitve! Neka vas Gospodin kroz ovo duhovno zajedništvo nagradi obiljem milosti i neka vas prati zagovor naše nebeske Majke Marije!“

Podsjetimo, „Jerihonsko bdijenje“ naziv je pobožnosti koju je prvi put organizirao „apostol svete krunice“ poljski redovnik Anatol Kaszczuk (1912. – 2005.) u marijanskom svetištu Jasna Gora u Poljskoj 1979. godine kada je mnoštvo sabrano u molitvi izvojevalo veliku pobjedu – pohod pape Ivana Pavla II. svojoj domovini. U Knjizi o Jošui nailazimo na drevni grad Jerihon koji je pružao veliki otpor Izraelcima i Jošui pri prelasku u Obećanu zemlju. Zidine toga grada, u kojem je vladalo poganstvo i idolopoklonstvo morale su pasti. Izraelski je narod sedam dana trubio i nosio Kovčeg Saveza oko jerihonskih zidina i grad se na koncu predao. Stoga, smisao je ove pobožnosti molitvom i slavljenjem srušiti zidine koje priječe ulazak u Božja obećanja i ostvarenje Kraljevstva Božjega u našim životima.