Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca poziva na premijeru prvog hrvatskog autorskog duhovnog mjuzikla o svetom Antunu koja će se održati 29. lipnja u dvorani svetog Franje na zagrebačkom Svetom Duhu 31, u 20 sati. U ovome jedinstvenom projektu udjeljuju etablirana imena na području glazbene i dramske umjetnosti, mjuzikl Svetac svega svijeta donosi glazbeno-scensko osvježenje duhovnog karaktera s ciljem širenja univerzalne poruke ljubavi namijenjene svima.

Kada je riječ o svetom Antunu, popularnom “Svecu svega svijeta”, usudimo se reći kako je riječ o svevremenom svecu koji svojim životom i djelom i danas privlači mnoge generacije. Stoga ne začuđuje pojava jedinstvenog mjuzikla posvećenog upravo životu svetog Antuna. Iako nam se može činiti kako mnogo toga već znamo o njegovu životu, pisac libreta Nino Škrabe svojim specifičnim narativom gledatelje vodi u kontekst i duhovnu situaciju vremena u kojem odrasta mladi Fernando.

Ovdje dobivamo odgovore na pitanja o tome tko je bio sv. Antun prije nego što je postao svetac i koji su sve izazovi stavljeni pred njega kao mladića koji je vrlo rano i otvoreno pokazao svoju adoraciju prema Stvoritelju. I tko je Amalia? Nakon bijega od kuće mladi Fernando pridružuje se najprije augustincima, a zatim franjevcima gdje dobiva ime Antun. Zatim odlazi u misije u kojima slijedi niz događanja koja će ostaviti duboki trag na životu mladog Antuna, a upravo razdoblje oluja na moru će utjecati na smjer njegova daljnjeg životnog poziva i djelovanja. Nakon susreta sa svetim Franjom njegova jedina želja je “ljubiti i grliti Isusa Raspetoga”.

Tijekom boravka u pustinjačkom samostanu u Romagni gdje boravi u pokori i trpljenju započinje Antunovo aktivno djelovanje u kojem privlači mnoštvo ljudi, a njegova briga o “svakom Božjem stvorenju” učinila ga je dostupnim svima bez iznimke. Propovijedi u kojima osuđuje bogatstvo i pohlepu, čuda u Riminiju, čudo s mazgom i hostijom, obraćenje heretika Bonilla su samo neka od navedenih. Od ovoga trenutka putujemo s Antunom najprije u Francusku, točnije u samostan Le Puy-en Velayu gdje čujemo njegove glasovite propovijedi i upoznajemo ljude koji svjedoče čudesa, a zatim u Rim gdje u prisustvu pape Grgura IX. Antunovu propovijed čuje svatko na svome jeziku te ga papa naziva “kovčegom zavjetnim”.

Kao što smo ranije rekli, sveti Antun se obraća svima bez iznimke, a tome svjedoči obraćenje dvanaestorice razbojnika u Padovi, susret s gospodarom Verone i mnogi drugi “otpadnici” društva koje se vrlo lako osuđuje i od kojih se još lakše odustaje. Ali ne i sv. Antun! Upravo je ovo poruka njegova životnog djelovanja; svaki čovjek je dragocjen i jedinstven u očima Oca koji nas neprestano zove. U umjetničkom ostvarenju kakav je mjuzikl o svetom Antunu, gdje se ujedinjuje pero dramaturga Nine Škrabe, redateljski talent Roberta Boškovića i glazba Branka Barduna odvest će Vas na putovanje kroz vrijeme i pružiti sasvim jednu novu perspektivu na život omiljenog sveca i priču koja je toliko narodu znana, ali do sada u kazalištu nije viđena. Mjuzikl će na zagrebačkom Svetom Duhu, osim 29. lipnja, biti izveden i 1. 2. i 3. srpnja ove godine u 20 sati.

Bitno.net