“U svetištu Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata ovogodišnji advent proslavit će se uz koncerte adventskih i marijanskih pjesama.

Koncerti će se odvijati prve tri nedjelje došašća nakon svete mise u 12 sati. Prvu nedjelju nastupaju Pučki pivači KBF-a u Sljemenskoj kapelici. Drugu nedjelju gostuje HSPD Sljeme, Šestine. Njihov će koncert biti kod Šumarskih jaslica (pored Stare lugarnice) gdje će se održati i sveta misa u 12 sati uz blagoslov jaslica. Treću nedjelju koncert u kapelici će održati zbor mladih Župe sv. Blaža iz Zagreba.

Koncerti će vas uvesti u radost i mir Badnjaka pri slavljenju mise polnoćke. Nakon izgradnje kapelice, prva sveta misa koja se održala u novoj kapelici bila je misa polnoćka 1932. godine. S obzirom na poseban ugođaj prilikom vedrog zimskog noćnog neba na 1001 m nadmorske visine, zadnjih godina to je jedna od najposjećenijih svetih misa u šumskom svetištu iznad Zagreba. Svete mise će također biti na Božić i Sv. Stjepana. Božićno vrijeme bit će uveličano koncertom božićnih pjesama na Bogojavljenje 6. siječnja 2024. godine nakon svete mise u 12 sati.

Majka Božja Sljemenska Kraljica Hrvata na Sljemenu ove godine slavi 90 godina posvete kapelice i 60 godina osnutka župe. To je jedino hrvatsko šumsko svetište koje je i župa, osnovana za planinare i izletnike i smještena u parku prirode Medvednica. Nema stalnih župljana, nema pogreba ni groblja, ali često se odvijaju krštenja i vjenčanja. Ona je i najviše planinsko svetište u našoj domovini. Zbog izrazitih kulturno-povijesnih, arhitektonskih i ambijentalnih vrijednosti kapelica je službeno zaštićena kao kulturno dobro.

Program za advent i Božić župa radi u suradnji s Hrvatskim šumama koje već 29. godinu za redom postavljaju šumarske jaslice. Jaslice su na Svjetskoj izložbi jaslica u Rimu 2004. osvojile zlatnu medalju. Sve ostale detalje oko proslave adventa i Božića moguće je pratiti na društvenim mrežama župe. Vidimo se u našem šumskom svetištu”, poručuju iz svetišta Majke Božje Sljemenske.