Dr. sc. Nikčević govorit će o osnovnim tezama knjige, u trajanju od 30 minuta tijekom dana (10 sati, 12 sati, 14 sati /pauza 15- 16.30/ 17 sati, 19 sati, 21 sat). Autorica će govoriti o nastanku kanona, hijerarhiji vrijednosti vladajućeg svjetonazora, utjecaju kršćanskog vs. sekularističkog svjetonazora na umjetnost te kako vratiti pravo na lijepo/dobro/sveto u umjetnost.

CITADELA LIBRI je nova izdavačka kuća koja vjeruje u pravo na lijepo/dobro/sveto u umjetnosti i zato objavljuje kvalitetna djela što afirmiraju temeljne ljudske vrijednosti. Do sada su objavili dvije knjige drama: Rajmund Kupareo Prebivao je među nama. Tri suvremena prikazanja o jednom davnom događaju i Denis Peričić Ima jena vekša sila. Netopir i Pekel na zemli, dva suvremena kajkavska mirakula. Odabrani teorijski naslovi potvrđuju tu misiju dokazujući da je u znanosti i danas moguće definirati pojmove i poslati jasne poruke. Do sada su objavili Nadira Puškar Mustafić Suze u publici. Katarza u suvremenom auto/biografskoj američkoj drami i Miriam Mary Brgles Borba za moć: politika, umjetnici i publika. Društveni aspekti razvoja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

SANJA NIKČEVIĆ (1960.), redovna je profesorica u miru, teatrologinja i kazališna kritičarka. Objavila je deset autorskih knjiga o američkoj, hrvatskoj, europskoj drami i kazalištu, petnaest godina predaje kolegije iz povijesti drame i kazališta. ISTINA I LAŽI O KANONU ILI KAKO SMO ZBOG SVJETONAZORA IZGUBILI PRAVO NA LIJEPO/DOBRO/SVETO U UMJETNOSTI rezultat je njezina cjeloživotnog intenzivnog i predanog bavljenja kazalištem/dramom.

U njoj se argumentirano dokazuje da:

· vladajući europski umjetnički kanon nije oduvijek i nije najbolje što imamo,

· kriteriji ulaska u kanon nisu imanentni nego su direktna posljedica slijeđenja vladajućeg svjetonazora i njegove hijerarhije vrijednosti,

· kanon se nameće i danas vrlo jasnim zahtjevima tema i poruka,

· slijeđenje suvremenog kanona dovelo je umjetnost u slijepu ulicu.