Svjetski savez mladih Hrvatska (dalje: SSMH). Obje će rasprave biti dostupne putem Facebook stranice “World Youth Alliance Hrvatska” te YouTube kanala “Svjetski Savez Mladih Hrvatska”.

15. svibnja obilježava se Međunarodni dan priziva savjesti, a tim povodom SSMH pokreće raspravu o sljedećim temama:

Priziv savjesti tema je prve panel rasprave, koja će se održati u petak, 14. svibnja 2021. u 18:00 sati. O korijenu instituta priziva savjesti, njegovu razvoju, primjeni u liječničkoj te drugim praksama, kao i izazovima koji se u pogledu toga instituta javljaju, govorit će:

izv. prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu,

Boris Ujević, prim. dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije, KB Sveti Duh

Hrvoje Vargić, mag. phil., mag. oec.

U petak, 28. svibnja u 17:00 sati, o informiranome pristanku, njegovu značaju u kliničkoj praksi, elementima informiranja te pristanka i odbijanja, drugim konceptualnim i normativnim problemima, govorit će:

doc. dr. sc. Blanka Kačer, Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu,

dr. sc. Dan Đaković, Fakultet filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu,

izv. prof. dr. sc. Ana Borovečki, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Tko je pacijent? Koja su njegova, a koja prava liječnika? Kako pomiriti te dvije skupine istovremeno štiteći interese jednih i drugih – život, zdravlje i ostale Ustavom zaštićene vrijednosti? Možemo li tromi sustav okriviti za neinformiranost pacijenata i drugih korisnika zdravstvenih usluga, a manjkave propise za ne(mogućnost) (ne)savjesnog obavljanja zdravstvene djelatnosti?

Ako su ovo pitanja na koja tražiš odgovore ili pak nisi siguran čemu ona, na pravom si mjestu! Budi s nama!

Za više informacija o događaju pod nazivom “PROUČI, RAZLUČI, ODLUČI!”, pozivamo Vas da posjetite našu službenu Facebook stranicu.