Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) četvrtu godinu zaredom u Šibeniku organizira Ljetnu školu bioetike i ljudskih prava koja će se održati od 2. do 8. kolovoza 2021. godine u nacionalnom terminu te od 9. do 15. kolovoza 2021. godine u međunarodnom terminu. Ukupno će sudjelovati više od 80 mladih sudionika u dobi od 18 do 30 godina, u najvećem broju studenti medicine, prava, filozofije, psihologije, biologije i srodnih struka.

Okosnica Ljetne škole teme su iz područja bioetike i ljudskih prava. Zbog nedostatka bioetičkih sadržaja, mladi u Hrvatskoj nisu zadovoljavajuće upoznati s bioetikom kao interdisciplinarnom strukom, a u vremenu kada se pojmovi iz navedenih područja u javnom prostoru često koriste bez razumijevanja i interpretiraju na pogrešan način, želimo mladima pružiti cjelovitu i interdisciplinarnu edukaciju, osiguravajući im prostor za razvijanje, formiranje i iznošenje vlastitih stavova. Vjerujemo kako je promišljanje o temama koje se odnose na zaštitu ljudskih prava nužno za razvoj mladih koji će biti sposobni postati nosioci promjene u hrvatskom društvu i graditi ga na način da briga o dobru pojedinca i zajednice uvijek bude prioritet.

Stoga ćemo na ovogodišnjoj Ljetnoj školi bioetike i ljudskih prava sudionicima pružiti edukaciju o filozofskoj podlozi razvoja ljudskih prava, pravnim konceptima zaštite ljudskih prava te problematici suvremenih bioetičkih pitanja poput prava na život, pitanja početka i kraja života, dopuštenog utjecaja društva kroz pravne akte i osiguravanja dobra svakog pojedinca. Sudionicima ćemo prikazati kako sadašnje bioetičke izazove poput pobačaja, eutanazije, priziva savjesti, pandemije COVID-19, tako i izazove budućnosti poput genetičkog inženjeringa i potencijalnih utjecaja na cjelokupno čovječanstvo.

Navedene teme će priznati stručnjaci predstaviti mladima iz filozofske, pravne i medicinske perspektive. Neki od ovogodišnjih predavača u nacionalnom terminu su prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac, profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Sofia Ana Blažević, docentica na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Oliver Vasilj, dr.med., specijalist ginekologije i opstetricije i docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Jozo Čizmić, profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, Matija Štahan, društveni analitičar emisije “Peti dan” na HRT-u i novinar portala Bitno.net, Krešimir Lončar, dr.med., specijalist radioterapije i onkologije.

Program će biti obogaćen i grupnim radom, radionicama zagovaranja i medijskog nastupa te debatama. Sudionici će surađujući imati priliku naučiti interdisciplinarno sagledavati probleme te rješenjima pristupati iz različitih perspektiva. Na taj način steći će vrijedno iskustvo djelovanja u timu koje je neophodno u svakoj znanstvenoj zajednici kako bi se ostvarilo zajedničko dobro i postigao najbolji mogući rezultat. Poseban naglasak stavit ćemo na razvijanje novih kompetencija i vještina kako bi mladi sudionici unaprijeđenim znanjem i stečenim iskustvom obogatili zajednicu u koju se nakon projekta vraćaju. Osim toga, Ljetna škola izvrsna je prilika za upoznavanje i međusobno druženje, kao i za uživanje u ljepotama hrvatske obale i znamenitostima grada Šibenika.

Prijave za Ljetnu školu bioetike u nacionalnom terminu su otvorene do 27. 6. 2021. godine na sljedećoj poveznici, a u međunarodnom terminu do 13. 6. 2021. godine na sljedećoj poveznici.

Više informacija o Ljetnoj školi bioetike i ljudskih prava možete pronaći na društvenim mrežama: Facebook i Instagram.