Fra Ivica Jagodić, župnik Župe sv. Filipa i Jakova i gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru, povodom nadolazećeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga 2021., pozvao je da u 30-toj obljetnici zazvone sva zvona s crkvenih zvonika u svim našim mjestima.

Kao i proteklih godina, i ove će se godine toga dana deseci tisuća hodočasnika uputiti istim onim poznatim nam putem, od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja, kojim je koračala kolona prognanih Vukovaraca prije 30 godina, a kako bi iskazali pijetet žrtvi grada Vukovara.

Vjerujem da važnost ovog događaja za sve građane ove zemlje nije potrebno osobito isticati, dok tome najbolje svjedoči snažna medijska pozornost koja je tih dana usmjerena na Vukovar, kao i veliki broj ljudi koji sudjeluju u samom obilježavanju.

Nažalost zbog epidemiološke situacije preporuke su da jedinice lokalne samouprave organiziraju na svojim područjima obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Iz toga razloga podsjećamo na višegodišnju dobro prihvaćenu inicijativu „Zvon za Vukovar“ da 18. studenog u 18 sati i 11 minuta zazvone sva zvona u znak sjećanja na žrtvu Vukovara, pozivajući na molitvu kako za stradale žrtve tako i za one koji su ih počinili.

Dužina zvonjenja neka bude prikladna i upečatljiva (10 minuta), dovoljno jaka i trajna da pošalje poruku i istakne razliku uobičajenog zvona, pozvao je u priopćenju za medije župnik i gvardijan fra Ivica Jagodić.