FertilityCare sustav (engl. Creighton Model FertilityCare System) je jedna od suvremenih metoda prirodnog planiranja obitelji razvijena na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Creighton u Omahi, a začetnik joj je dr. Thomas Hilgers, porodničar i ginekolog. Objavljena je 80-ih godina prošlog stoljeća i danas se podučava diljem svijeta. U Hrvatskoj FCS podučava i promovira Centar za skrb o plodnosti FertilityCare Hrvatska osnovan 2008. godine u Zagrebu.

Prirodno planiranje obitelji (PPO) je ponašanje u skladu s prirodnim promjenama plodnih i neplodnih faza u tijelu žene. PPO odnosi se na bitne fiziološke promjene tijekom menstruacijskog ciklusa koje bi svaka žena trebala znati prepoznati i biti ih svjesna (menstruacijsko krvarenje, suho razdoblje i cervikalna sluz). Cervikalnu sluz žena vrlo lako primjećuje prilikom odlaska na wc, a vrlo je bitna za našu plodnost jer omogućava preživljavanje spermija do trenutka ovulacije.

Za razliku od ostalih suvremenih metoda prirodnog planiranja obitelji, FCS je standardizirana metoda u kojoj svaka žena na isti način promatra promjene u ciklusu i na isti način ih bilježi. Takav način praćenja ciklusa omogućio je razvoj novog pristupa u liječenju ženskog zdravlja i plodnosti nazvanog NaPro liječenje (engl. NaPro Technology – tehnologija prirodne prokreacije). Ono se odnosi na dijagnosticiranje i liječenje problema ginekološkog zdravlja i plodnosti na temelju bilješki plodnosti koje se vode putem FertilityCare™ sustava. Cilj NaPro liječenja je osposobiti organizam da prirodnim putem dođe do začeća i da se trudnoća održi. NaPro pruža individualan i cjelovit (holistički) pristup u skrbi o ženskom zdravlju, a provode ga za to posebno educirani liječnici.

NaPro se najčešće koristi kod problema neplodnosti (ženske i muške) i spontanih pobačaja, ali i kod raznih hormonalnih problema, cista, neurednih krvarenja, PMS-a i slično.

Ključ liječenja je postavljanje dijagnoze. Zahvaljujući cjelovitom i individualnom pristupu uz pomoć ženina kalendara s bilješkama ciklusa, moguće je dobiti puno više informacija o zdravlju i plodnosti žene te ciljano raditi potrebne pretrage i primijeniti terapiju.

Centar za skrb o plodnosti FertilityCare Hrvatska je udruga koja svojim radom nastoji svim ljudima u Hrvatskoj omogućiti dostupnost FertilityCare sustava kako bi mogli upoznati svoju plodnost te planirati obitelj ili pomoći kod neplodnosti, spontanih pobačaja i sličnih problema upućujući ih na NaPro liječenje koje je dostupno u većini okolnih zemalja. Centar okuplja i stručnjake podučavatelje iz ovih područja kojih je u Hrvatskoj danas 9 (6 u Zagrebu, a novost su 2 podučavatelja u Splitu i 1 u Rijeci). Podučavatelja i zainteresiranih parova nedostaje u Istočnim krajevima Hrvatske, s nadom da će ovaj sustav u budućnosti tamo biti dostupniji, dok se u ostalim krajevima Hrvatske kao i na području Hercegovine primjećuje veliki interes za program edukacije.

Ulazak u program osmišljen je na način da se zainteresirani parovi prijave na uvodno predavanje na kojem upoznaju detaljnije samu metodu, tehniku bilježenja i sve što ih zanima na području plodnosti. Nakon toga se odlučuju žele li se uključiti u program edukacija kojeg vode izučeni podučavatelji. Program edukacija predviđa 8 individualnih susreta kroz godinu dana koji se odvijaju osobno ili putem Skypea za parove koji su daleko. Na individualnim susretima par uči pratiti svoju plodnost i zdravlje, stječe sigurnost i pouzdanje te dobiva upute kako bi isti sustav mogao koristiti tijekom čitave prokreativne dobi žene.

Za više informacija posjetite: www.fertilitycare.hrFB FertilityCare SplitGrupa potpore za korisnike FC programa.

Zagreb – info@fertilitycare.hr
Rijeka – rijeka.fertilitycare@gmail.com
Split – fertilitycare.split@gmail.com

Bitno.net