U nedjelju 2. travnja bogat program odvijat će se u Ružiću – Otavicama gdje će s početkom u 10,30 sati u crkvi Presvetog Otkupitelja biti održan dekanatski križni put za mlade i sv. misa koje će predvoditi fra Jozo Jukić, župnik župe Gradac, a u programu sudjeluju KUD “Sveti Ilija” iz Kljaka i folklorni ansambl Etno udruge “Petrovo polje”. U 12 sati bit će održano predavanje više kustosice Galerije Meštrović Zorane Jurić-Šabić “Meštrovićeva uspomena svome kraju”. Predavanje je posvećeno upravo Meštrovićevoj obiteljskoj grobnici, crkvi Presvetog Otkupitelja, s naglaskom na arhitekturi, umjetničkom izričaju i ikonografskom konceptu crkvice kraj Otavica. Po završetku predavanja u 12,30 sati bit će održan koncert “Molitva Gospi” u izvedbi Mješovitog katedralnoga zbora iz Šibenika pod ravnanjem dirigentice Jelene Mikulandra. Filmski program manifestacije u splitskoj Kinoteci Zlatna vrata s početkom u 18 sati donosi dva dokumentarca Bože Vodopije “Blažena Ozana Kotorska” te “Svete vjere mučenici: hrvatski blaženici iz Janjeva i Vrnavokola”. U crkvi sv. Frane u Splitu u 20 sati bit će održan korizmeni koncert “Getsemanska ura” komornog zbora Ivan Filipović iz Zagreba pod ravnanjem Gorana Jerkovića.

Drugi dan programa u Dubrovniku obilježit će Križni put na Srđ, koji će predvoditi dubrovački biskup msgr. mr. sc. Mate Uzinić u 14 sati. Ove godine obilježava se dvadeseta godišnjica postavljanja i blagoslova novog kamenog križa na Srđu, koji je postavljen nakon što je križ koji je 1937. godine podigao dubrovački biskup mons. Josip Marija Carević kao uspomenu na 1900 godina od Kristove smrti, srušen u Domovinskom ratu. Istoga dana s početkom u 18 sati u Dubrovniku započinje “Korizmena duhovna obnova u dubrovačkoj katedrali: molitve i razmišljanja p. Ike Mandurića i p. Mije Nikića” koje će se održavati svaki dan do 8. travnja s početkom u 18 sati.

U Šibeniku će u 12 sati u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića biti otvorena izložba “Kardinal Alojzije Stepinac – Put svetosti (1898.–1960.–1998.–2017.)” a izložbu će otvoriti hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir. U glazbenom dijelu programa nastupit će ženski vokalni sastav “Adeodate” iz Šibenika. Istoga dana u katedrali sv. Jakova u 19,45 sati bit će izveden pasionski oratorij za zbor i soliste “Zadnja postaja” kojeg će izvesti mješoviti pjevački zbor Condura Croatica iz Zadra, crkveni zbor sv. Cecilije župe Preko, folklorna udruga Luzor – Preko, ukupno 75 izvođača pod ravnanjem Ive Nižića.

Bitno.net