U povodu Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom, 1. rujna, kojim ujedno započinje „Vrijeme stvorenog” (od 1. rujna do 4. listopada) Povjerenstvo Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog i Udruga za očuvanje planeta „I stvori Bog zemlju” organiziraju Treći ekumenski glazbeno-molitveni susret „Osluškuj glas stvorenog”, koji će se održati u subotu, 3. rujna 2022., u 11 sati u župnoj crkvi Majke Božje Sljemenske, na Sljemenu, Zagreb.

Inicijativa „Vrijeme stvorenog” ujedinjuje 2,2 milijarde kršćana diljem svijeta u molitvi i djelovanju za zaštitu i očuvanje zajedničkog doma, planeta Zemlje. Započinje 1. rujna, na Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom i traje do 4. listopada, spomendana sv. Franje Asiškog. Tom obilježavanju redovito se pridružuju i kršćanski vjernici iz Katoličke crkve te pravoslavnih i protestantskih crkvi zagrebačkog područja glazbeno-ekumenskim molitvenim susretima na kojima riječju i pjesmom zajedno mole i slave Boga, Stvoritelja ljudi i svega stvorenoga. Predmolitelji su iz Katoličke, Srpske Pravoslavne, Makedonske Pravoslavne, Evangeličke (Luteranske), Reformirane Kršćanske Kalvinske i Baptističke Crkve, a duhovnim skladbama molitveni program obogatiti će sastav „Božja pobjeda”. Na taj način nastoji se poticati kršćane na obnovu dubljeg odnosa sa Stvoriteljem i Njegovim svekolikom stvorenjem – slavljenjem, osobnim duhovnim obraćenjem i zajedničkim ekološki odgovornim djelovanjem.

Danas smo diljem svijeta svjedoci ne samo gubitka biološke raznolikosti i klimatskih poremećaja nego i brojnih drugih ugroza uzrokovanih čovjekovim svjesnim i nesvjesnim djelovanjima. Odabravši za ovogodišnju temu poruku „Osluškuj glas stvorenog” i biblijsko mjesto iz Knjige Izlaska, gdje Mojsije prepoznaje Božju prisutnost u grmu koji gori a ne izgara (Izl 3, 1-12), kršćanske crkve na cijelom svijetu ujedinjuju se u osluškivanju glasa stvorenoga, u zajedničkoj molitvi i odgovornom djelovanju. Mnogo je požara uzrokovanih čovjekovom pohlepom i nepažnjom. Šume gore, životinje bježe pred uništavajućim plamenim stihijama. Bježe i ljudi, ali ne samo zbog požara po šumama i naseljima nego i zbog požara nepravde i nejednakosti koji ih prisiljavaju na izbjeglištvo i migracije.

Nasuprot tome vatra koja je privukla Mojsija dok je čuvao stado na brdu Horebu i objavila mu prisutnost Božju u stvorenome, nije uništila grm niti mu naškodila. Taj plamen Duha Božjega, za razliku od požara koji prouzrokuju ljudi, pošteđuje grm, simbol stvorenoga, od uništenja i potvrđuje da Bog čuje vapaj onih koji pate i koji vjerujući u Njega iščekuju oslobođenje od nepravde.

Vrijeme stvorenoga ove godine poziva sve kršćane i sve ljude dobre volje da osluškuju sve glasniji vapaj Božjeg stvorenja koje svakim danom sve više pati uslijed mnogovrsnih čovjekovih destruktivnih djelovanja koja ugrožavaju opstanak planeta Zemlje i čovjeka na njoj.

Dodatne informacije o „Vremenu stvorenog” dostupne su na mrežnoj stranici ovdje.