DVAPUT NA GODINU

VIDEO Nedavno su Židovi čistili Zid plača od tisuća papirića s molitvama, a posebno je zanimljivo što kasnije s njima rade

Čišćenje Zida plača odvija se dvaput na godinu uoči velikih blagdana Pashe i Rosh Hashanah…

ČIŠĆENJE ZIDA PLAČA, ZID PLAČA

Zid plača/Foto: Shutterstock.com

Prošlog su utorka vjernici Židovi, predvođeni rabinom Shmuelom Rabinovitchem, sudjelovali u tradicionalnom čišćenju Zida plača od tisuća molitvenih papirića koje tijekom godine ostavljaju brojni posjetitelji.

Koristeći drvene štapove, vjernici vade papiriće iz pukotina u zidu, pohranjujući ih u posebne zapečaćene vreće, piše Jerusalem Post.

Nakon što se prikupe sve poruke, rabin izmoli molitvu za ispunjenje nakana svih koji su zapisali i ostavili svoje želje. Papirići s molitvama kasnije se pohranjuju na posebno mjesto koje se zove – geniza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na internetskoj stranici Hrvatske enciklopedije piše:

Geniza je posebno mjesto pohrane židovskih kulturnih predmeta, osobito svetih spisa. Prema židovskome zakonu nikakva knjiga ili predmet povezan s Bogom ne smije biti uništen, zato se u posebnoj prostoriji (ili pak u temeljima, u potkrovlju i sl.) čuvaju takvi predmeti koji nisu više u upotrebi.

Kako bi se sačuvala privatnost i dostojanstvo onih koji su poruke ostavili, Zid plača ostaje zatvoren za posjetitelje tijekom čišćenja. Također, pohrana papirića u vreće provodi se pod nadzorom kako bi se sačuvala diskrecija.

Čišćenje Zida plača odvija se dvaput na godinu uoči velikih blagdana Pashe i Rosh Hashanah.

Stručnjaci pritom posebnim uređajima ispituju Zid plača tj. njegovu stabilnost i oštećenja.

Kako izgleda čišćenje Zida plača pogledajte u videu:

Bitno.net


Objavljeno: 4. rujna 2018.

Možda vam se svidi