PATER NOSTER

[VIDEO] Jednostavna molitva svetog Ivana Pavla II. koja nas podsjeća zašto je latinski ‘veličanstveni jezik’ i toliko važan Crkvi

Izmolimo zajedno Oče naš na latinskom…

sveti ivan pavao II oče naš na latinskom

Foto: L’Osservatore Romano

Rijedak video molitve Ivana Pavla II. na latinskom jeziku snimljen je pri njegovu prvom apostolskom pohodu SAD-u. Bilo je to u listopadu 1979. godine, u njegovoj prvoj godini pontifikata, kada je u katedrali Imena Isusova u Chicagu pozvao sve prisutne da zajedno s njim mole molitvu Očenaš.

O važnosti latinskog jezika kao jezika Crkve progovorio je papa Wojtyla u svom apostolskom pismu Dominicae Cenae iz 1980.:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Rimska Crkva ima osobite obveze prema latinskome jeziku, veličanstvenome jeziku drevnoga Rima, te ih treba i očitovati kadgod se za to pruža prilika.”

Latinski jezik Crkva stoljećima koristi kao liturgijski jezik i kao molitveni jezik. Sva velika međunarodna liturgijska slavlja ili se vrše na latinskom jeziku ili uključuju dijelove i molitve na latinskom.

Saznajte koje su to molitve na latinskom koje bi svaki katolik trebao znati: 8 molitava na latinskom jeziku koje bi svaki katolik trebao znati.

Bitno.net


Objavljeno: 19. kolovoza 2017.

Možda vam se svidi