“Dadeš li kruha gladnome, nasitiš li potlačenog, tvoja će svjetlost zasjati u tmini i tama će tvoja kao podne postati, Gospodin će te vodit’ bez prestanka, sitit će te u sušnim krajevima…”
(Iz 58, 10-11)

Svijet u koji smo uronjeni traži obične, jednostavne, skromne i nesebične pojedince koji mogu odgovoriti na konkretne potrebe današnjeg vremena. I danas postoje siromasi, gladni, a situacije i sudbine pojedinaca su raznolike. Neki oskudijevaju u hrani, neki se hrane povremeno, jedu nekvalitetno i veoma skromno. Neki pak jedu preobilno i štetno za zdravlje. Vjernik kao čovjek i kao kršćanin ne ostaje ravnodušan i pasivan. Kao takav osluškuje vrijeme i glas vlastite savjesti.

Često čujemo riječi „trebalo bi“, a na tim riječima sve i ostaje. Tako se stječe dojam da se promjene teško događaju i da je teško povezati vjeru i konkretan život. Video prilog koji vam predstavljamo donosi jedan konkretan primjer milosrđa iz svakodnevnog života. Pekar Azgan Qenaj već 20 godina dijeli besplatno kruh potrebitima. U tom se vremenu suočio i s problemom u vidu kazne koju mu je napisao državni inspektorat jer je dijelio kruh bez računa. Kazna je bila ni manje ni više nego 30 tisuća kuna. On je kaznu platio i nastavio dijeliti kruh iz jednostavnog razloga, njegov kruh i njegov trud ne smiju završiti u smeću. Zbog tog čina je 2009. dobio nagradu “Ponos Hrvatske” i studio Nova Eva ga je odabrao kao ogledni primjer za priču “Gladna nahraniti”.

Bitno.net