Crkva danas slavi blagdan svetih Arkanđela – Gabriela, Rafaela i Mihaela.

Najstarije štovanje arkanđela Mihaela zabilježeno je već u 4. stoljeću. Mihael je, po Bibliji, na početku Božjeg stvaranja, vođa i pobjednik u borbi protiv pobunjenih anđela koje je predvodio Lucifer (Sotona).

Prema liturgijskim tekstovima, Mihael je voditelj duša u raj. Stari su ga pisci nazivali “vagatelj duša” na posljednjem sudu, a ikonografi ga slikali s vagom u ruci. Slikaju ga i kao “vojskovođu nebeske vojske” s plamenim mačem ili kopljem, a u srednjem vijeku u tadašnjoj vojničkoj opremi: oklopu, kacigi, sa štitom i kopljem. Obično u žaru borbe, okružena drugim anđelima, kako pobjeđuje Sotonu (koji je često prikazan likom zmaja ili slične zastrašujuće spodobe) i strovaljuje ga u pakao.

Općenito, Mihael se štuje kao branitelj i zaštitnik vjere i Crkve. Kao svojeg patrona posebno ga časte, u vezi s njegovom ulogom, vojnici i policajci, pa ljekarnici, vagari i trgovci, pekari; umirući.

Nije čudno da takav moćan lik i danas privlači pažnju. Naime hrvatski kanal Zēlos, tj. TikTok račun popularnog Instagram profila Katolički memovi, objavio je video o arkanđelu Mihaelu, koji je pogledan čak 93 tisuće puta.

Odličan primjer evangelizacije na društvenim mrežama.

@_zelos

Tko je Arkanđeo Mihael? #arkanđeli #anđeo #archangel #angels #God #christian #fyp #viral #fypシ゚viral #fy #fypシ #edutok #fypage #education #eduwow #apocalypse

♬ original sound – Zēlos