U čemu je važnost ministranta? Divnu sliku ministrantske službe možemo naći pogledamo li načas Sveto pismo. U Ivanovu Evanđelju pratimo prizor u kojem samog Isusa u vrlo važnom periodu njegova zemaljskog života poslužuje jedan mladić: „»Ovdje je dječak koji ima pet ječmenih kruhova i dvije ribice! Ali što je to za tolike?« Reče Isus: »Neka ljudi posjedaju!« A bilo je mnogo trave na tome mjestu. Posjedaše dakle muškarci, njih oko pet tisuća. Isus uze kruhove, izreče zahvalnicu pa razdijeli onima koji su posjedali.“ (Iv 6, 9-11) Ova simbolika još više dobiva na snazi prisjetimo li se da je ovaj prizor vidljiv nagovještaj Presvete Euharistije, čiji je nezaobilazan dio upravo ministrant. 

Ministrantska služba je i dan danas još uvijek glavni rezervoar iz kojeg Katolička Crkva crpi svoja svećenička zvanja, i nije nikakva tajna da su se mnogi, kako nekadašnji, a tako i današnji svećenici odlučili na poziv upravo nakon plodonosnog ministrantskog „staža“. Već iz toga nam postaje razumljivom važna uloga ministranta u liturgiji.. Pogledajmo jedan svijetli primjer iz našeg naroda. Mnogi su krašićki ministranti upravo zbog druženja s blaženim kardinalom Stepincem odlučili postati svećenici. Vlč. Alojzije Burja se prisjetio svojih ministrantskih dana: „Kad sam mu (bl. Stepincu, op. a.) kao ministrant pružao vino i vodu, kad sam ga posluživao, onda sam gledao njegove blago zatvorene oči, i jedan blagi smiješak na njegovom licu. Onda sam si mislio, on se nama ministrantima smije, nešto mu je smiješno, mi ga nasmijavamo. Tek kasnije u sjemeništu sam otkrio, doznao, da je to bila jedna radosna, tiha, ona duboka sabranost pred Presvetim tajnama, pred Žrtvom Svete Mise.“

Ovdje smo se u vrlo kratkim crtama dotakli ministranata. No, koliko često možemo čuti osobne dojmove i razmišljanja njih samih, odnosno saznati što za njih zapravo znači biti ministrantom? Ovime se pozabavila vrijedna ekipa filmaša studija „Two Sense Films“ sa sunčane Floride, koji su intervjuirali vrijedne ministrante s tradicionalne latinske mise u njihovoj župi. Video pod nazivom „Što znači biti ministrant“ je sniman je u crkvi Utjelovljenja, koja se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama, u gradu Tampi na Floridi. 
Iskreno se nadamo da ćete uživati u svjedočanstvu ovih mladića, kao i to da ubuduće nećete uzimati svoje ministrante zdravo za gotovo.

Pripremio: I. J. | Bitno.net