Ova tema vraćena je u javnu raspravu najavom Ustavnog suda kako će njihova odluka o ustavnosti zakona o pobačaju, na koju se čeka već 24 godine, biti uskoro donesena. U članku 21. hrvatskog Ustava piše da “svako ljudsko biće ima pravo na život” te da “u Republici Hrvatskoj nema smrtne kazne”.

1978. godine, još u vrijeme socijalističke republike Jugoslavije, hrvatski je Sabor donio Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodu odlučivanja o rađanju djece, po kojem je ženama omogućen abortus na jednostavan zahtjev, po hitnom postupku, bez preispitivanja razloga zašto se žena odlučila na prekid trudnoće. Abortus je moguć do isteka 10. tjedna trudnoće kada je dijete veliko oko 3-4 cm i ima formirane sve organe i organske sustave, razvijene sve ekstremitete, noge, ruke, srce se vidi sa svim svojim šupljinama, središnji nervni sustav je potpuno razvijen (dijete osjeća bol!)….

U filmu govore Krešimir Planinić, Zvonimir Hodak, Mate Knezović, Marijana Petir, Ružica Ćavar, Aleksandra Korać Graovac, Ante Čaljkušić, Petra Tišljarić, David Bereit i mnogi drugi.

Laudato.hr | Bitno.net