Dodji i vidi_

Želiš neko Isusovo čudo? Trebaš neku senzaciju? U drugom odlomku Ivanova Evanđelja (Iv 2, 1-11) nailazimo na Isusovo prvo čudo – svadba u Kani Galilejskoj, gdje Isus pretvara vodu u vino. Što uopće Isus radi na nekoj svadbi gdje se pije, pleše… Zašto je baš tamo učinjeno Njegovo prvo znamenje?

Kakvu ulogu u ovom odlomku ima Djevica Marija i zašto Isus svojoj Majci izgovara „Ženo, što ja imam s tobom?“ Ovo su neka od pitanja kojih se bivši studenti iz Duhos-a (Duhos Alumni) zajedno s paterom Arekom dotiču u ovoj emisiji. Oni majku Mariju smatraju svojom duhovnom Majkom, primjer kako biti što bliže Isusu, kako nositi Duha Svetoga i biti hram Duha Svetoga.

Znamo li da je prava radost zapravo radost u Gospodinu, radost koja daje polet i snagu, radost koja se nikad ne može iscrpiti? Ovo prvo Isusovo čudo daje nam jednu predivnu sliku radosti. Ne stavljajmo Gospodina u kalupe, u tradiciju, nego povjerujmo: Gospodin je originalan, voli čovjeka i dolazi mu, dolazi družiti se s njim, plesati s njim, živjeti s njim.

Kako mladi ljudi danas slave Boga? Postoji li način života kojim možemo slaviti Boga? Svakodnevna sv. misa, razmatranje Božje riječi, osobna molitva, post, žrtva, dobra djela, predbračna čistoća… samo su neki od načina kako studenti slave Boga i pozivaju sve na novi način života u Gospodinu Isusu Kristu. U tim se trenucima srce raduje, u tim trenucima osjećamo puninu radosti i ljubavi. To je najveće čudo.

M.P.