Ne trebamo mi slušati svoje misli, već one trebaju slušati nas. No tko želi gospodariti vlastitim mislima, treba to tek naučiti, a to je važno jer samo tako možemo nadzirati volju za radom i svoja raspoloženja. Zato valja znati pozitivno razmišljati.

Nesumnjivo, uspjeh znatno ovisi o tome kako se tko postavi prema vlastitim mislima, osjećajima i sposobnosti vladanja raspoloženjima.

Učinite zato svaki dan nešto

– čemu se radujete

– što vas približava vašim ciljevima

– što je protuteža vašem radu.

Tko ima pozitivno životno usmjerenje, pomaže svojemu duhovnom ja da bude dobro raspoloženo. Misli su, naime, pravi uzrok sreće, ali i nesreće, kako u vlastitom životu, tako i u svijetu.

»Činjenica je da veći dio onoga što na kraju poduzmemo više ovisi o osjećaju nego o racionalnom razmišljanju. Oscar Schellbach ovako je to formulirao: “Misli koje vladaju našim osjećajima, koje nas vode i nadziru, pomažu nam da pobjeđujemo ili nas tjeraju da potonemo.”

Misli označuju ideje i unutrašnje slike na koje usmjerujemo pozornost i koje u nama djeluju neovisno o našoj volji. Važno je, dakle, razmišljati o tome to bismo željeli za budućnost.

I pozitivne i negativne misli utječu na život. Kada ne jadikujemo nad okolnostima i nismo ograničeni strahom – to za kršćane ne bi trebalo biti teško – imamo najbolje predispozicije za zdrav život i za uspjeh.

Tko, naprotiv, uvijek vidi samo kako je “drugima dobro”, tko stalno jadikuje o svojoj zloj kobi, otvara mogućnost za neuspjeh, bolest i jad. Televizija, radio i novine donose hrpu negativnih vijesti, pa se čovjek lako osjeti sasvim nemoćno, prestrašeno i beznadno.

Zato pazite na to kamo su usmjerene vaše misli! Mislite na to da ćete uspjeti u onome što ste zacrtali.

Za kršćane je pitanje odakle dolazimo i kamo idemo već unaprijed razjašnjeno. Zato je život kršćana i u početku pozitivniji od života nekršćana i kršćanin može pozitivno utjecati na okolinu i mijenjati je. “Ali kako da to učinim?” možda se pitate. Ne možemo jednostavno ugasiti negativne utjecaje svoje okoline kao što se gasi svjetlo, i zar da uopće više ne čitam novine?

Slobodno odlučujemo o tome koji ćemo film pogledati, koju ćemo glazbu slušati i, naravno, što ćemo čitati. Promijenite ploču i počnite se baviti onime što uzdiže duh, a ne što ga spušta.

Naš je duh sposoban za nevjerojatne pothvate. Ne samo da se možemo učiniti bolesnima nego i sami sebi možemo čak “umisliti” smrt! U medicini je to odavno poznato. Lijekovi koji to zapravo nisu, takozvani placebo, mogu “zaliječiti” brojne bolesti. Pretpostavlja se da u anglosaksonskom svijetu 90% svih ljudi koji dolaze liječniku i koji očekuju tjelesno ozdravljenje zapravo nisu tjelesno, nego duševno narušeni. U Njemačkoj broj psihosomatskih bolesti čini oko 80% svih bolesti.

Ako, dakle, placebo lijekovi, koji izgledaju kao i drugi lijekovi, a zapravo sami po sebi nemaju nikakva učinka, mogu pomoći pacijentima, postaje jasno koliko je snažna naša moć umišljanja. Ono, dakle, utječe pozitivno ili negativno na naše tijelo. Naš život bit će uspješniji ako naša vjera i moć misli utječu na našu budućnost.

Tekst je izvadak iz knjige Jorga Knoblaucha “Biti poduzetnik života”Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.