STIL RADA

Pronađi osobni stil rada – ne odgovara svaki način svakome

Od brojnih pravila za osmišljavanje dana valja odabrati ona koja najviše odgovaraju osobnosti. Ne bojte se uključiti novi način rada i nove spoznaje. Svaki čovjek drukčije doživljava svijet i zato ne čudi da svaki, a prije svega onaj uspješni, ima vlastiti recept.

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Hemingway i Gerhard Hauptmann radili su stojeći za sekreterom.

Goethe je satima razgovarao s nepostojećim slušateljima i tako nalazio rješenja svojih problema i nastavljao pisati.

Nietzsche je najradije radio u osami planinske kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Schiller je najbolje radio ako je pod nosom imao miris svježih jabuka.

Beethoven je znao kako valja postavljati prioritete, odosno odgoditi nevažne stvari. Tako je stvarao svoja besmrtna djela.

Do svakog se cilja može doći na više načina, ali ne odgovara svakome svaki način jednako. Kako vi najbolje radite?

Samo oni koji su spremni prolaziti doline mogu očekivati da će se popeti na vrhove. To znači da valja prihvatiti tegoban osjećaj neadekvatnosti, nemotiviranosti, umora i slično. Ne pokušavajte ih potisnuti ili nadigrati, nego učite živjeti prema ritmu vlastitog života. S povjerenjem se oslonite na signale svojega tijela.

Otkrijte koje ozračje na radnome mjestu najbolje potiče vašu radnu sposobnost. Objesite slike koje će vam dati radni polet. Pravilo je da se sredstva rada trebaju prilagoditi ljudima, a ne obrnuto. Ako vam za razvoj kreativnosti smeta mekan direktorski stolac, zamijenite ga tvrdim.

Možda bi vam koristilo da pokušate raditi za drugim radnim stolom ili stojeći za sekreterom? Ako radite stojeći, to pomaže koncentraciji i kralježnici. Danas su sekreteri ponovno u modi.

Postoje i posebno kreativni ljudi koji odjednom rade na tri radna stola. Na jednom stolu obavljaju kreativni posao, na drugome rješavaju korespondenciju, a na trećemu su prostrli neki veliki projekt. Tako sve stvari mogu ostati na stolu.

I temperatura radne prostorije utječe na učinkovitost rada. Jedan voli svježinu i otvoren prozor, čak i zimi. Drugi traži, to je većini nemoguće podnijeti, udobnu toplinu iznad 20 ºC.

Pogodno je razviti vlastite znakove kojima ćete označavati važne stvari na marginama knjiga i časopisa.

Ako ste sami sebi šef, onda se prihvatite posla i prijedloge pretočite u akciju. Ako imate pretpostavljenoga, tražite dopuštenje za promjene. Mali pomaci često imaju velike rezultate. Pronađite nekoga tko vas dobro poznaje, a ima i metodološkog znanja o radu da vam pomogne razviti osobne metode za aktivno djelovanje.

Tekst je izvadak iz knjige Jorga Knoblaucha “Biti poduzetnik života”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.

Objavljeno: 30. ožujka 2016.

Možda vam se svidi