Pođe li krivo jedna stvar u životu čovjeka za njom se otkotrljaju i druge. Kao da sistem zla jedva čeka da negdje započne. Ili, kao da snage Zloga jedva čekaju jedan posrtaj da bi navalile s čitavim divizijama u nove napade. Ako nemamo iskustva, brzo ćemo se naći poraženi. Misao na posrtaj ili neku bolest zaokupit će potpuno našu pažnju, te nećemo ništa korisno učiniti. A to je cilj Zloga.

Najbolji način da se pobijede nedaće života je ne uzeti ih previše ozbiljno. Prezreti ih kao nevažne. Odreći se komotnosti i cilj života vidjeti preko granice smrti i gubitaka. Ne oslanjati se na tijelo i njegova obećanja.

Ali, tijelo je preblizu, a ciljevi su daleko i nedohvatni su. Bez Duha i duha čovjek neće uspjeti sačuvati svoje ljudsko dostojanstvo.

Patnja i bol su najbolji trenuci za stvaranje. Nađu ih samo oni koji vole život i sebe. Onako, kao što nas voli Isus iz Nazareta.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Tomislava Ivančića “Vjeruj mi, bit će dobro”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.