Brojni ljudi nisu u stanju pronaći svoj pravi poslovni identitet. Posrću iz jednog posla u drugi, ne pronalazeći što su doista „oni“. Najčešće je tu riječ o problemu s granicama. Nisu bili u stanju „uzeti u posjed“ svoje darove, talente, želje, žudnje i snove zato što nisu bili u stanju postaviti granice u odnosu na to što drugi od njih očekuju i kako ih definiraju.

To se događa ljudima koji se nisu odvojili od obitelji u kojoj su odrasli. Jedan je pastor imao problema sa svojom zajednicom i crkvenim vijećem. Naposljetku je, usred sastanka vodstva, izjavio: „Ionako nikad nisam htio biti pastor. Bio je to san moje majke, a ne moj.“ Nije imao dovoljno dobre granice prema svojoj majci da odluči o vlastitoj karijeri. Umjesto toga priklonio se njezinim željama i bio nesretan. Od samog početka nije u to ušao srcem.

Isto se može dogoditi i s prijateljima i kulturom. Tuđa očekivanja mogu vršiti snažan utjecaj. Morate se potruditi da vaše granice budu dovoljno jake kako drugima ne biste dopustili da vas definiraju. Umjesto toga surađujte s Bogom da doznate tko ste zapravo i za kakav ste posao stvoreni. Poslanica Rimljanima 12,2 govori kako trebamo postaviti granice protiv takvih tuđih pritisaka: „Ne suobličujte se ovomu svijetu, nego se preobrazujte obnavljanjem svoje pameti da mognete razabirati što je volja Božja, što li je dobro, Bogu milo, savršeno.“ Od sebe biste trebali imati realna očekivanja temeljena na onom što doista jeste i na vašim specifičnim talentima. To možete postići samo s granicama koje poručuju: „Ovo sam ja, a ovo nisam ja.“ Oduprite se tuđim očekivanjima.

Kako pronaći posao života

Pronađite posao koji odgovara vašoj snazi i strastima i koji uključuje preuzimanje rizika. Prvo morate čvrsto utvrditi svoj identitet, odvojiti se od onih kojima ste privrženi i slijediti vlastite želje. Morate „uzeti u posjed“ svoje osjećaje, misli i želje. Morate procijeniti svoje talente i ograničenja. A zatim morate prionuti onako kako Bog to od vas želi.

Bog želi da otkrijete svoje darove i da se njima služite na njegovu slavu. Od vas traži samo da ga uključite u taj proces: „Sva radost tvoja neka bude Gospodin: on će ispuniti želje tvoga srca! Prepusti Gospodinu putove svoje, u njega se uzdaj i on će sve voditi“ (Ps 37,4–5).

No Bog želi i da budete odgovorni za ono što činite: „Zato se raduj, mladiću, za svoje mladosti, i veseli se u danima svoga mladenaštva; idi putovima svoga srca i slijedi želje svojih očiju; ali znaj da će ti za sve to suditi Bog“ (Prop 11,9).

Dok razvijate talente i vještine, na svoj posao gledajte kao na Božje i svoje partnerstvo. On vam je dao darove pa želi da ih razvijate. Predajte svoj put Bogu pa ćete otkriti svoj poslovni identitet. Zamolite ga za pomoć.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Henryja Clouda i Johna Townsenda “Granice”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.