Možda niste svjesni da stres može biti glavni neprijatelj u postizanju čvrste kontrole nad vašim vremenom. Stres pomućuje vašu sposobnost jasnog razmišljanja i racionalnog odlučivanja. Loše odluke vode dodatnom stresu i novim lošim odlukama.

Stres ne djeluje loše samo na mentalno i emocionalno zdravlje već i na srce, a može uzrokovati i bolove u kralježnici i glavobolju. U današnjem se načinu života nemoguće riješiti stresa. Ali ga je moguće kontrolirati. Neka to bude vaš cilj.

Kada počnete osjećati da ste pod stresom, slijedite ova dva savjeta: Utvrdite njegov uzrok. Suočite se s uzrokom ili se distancirajte od njega.

1. Nastojte otkriti uzrok stresa

Ako pravilno identificirate izvor stresa, nećete uludo potrošiti vrijeme pokušavajući naći rješenje tamo gdje ga nema, a poštedjet ćete se i tjeskobe koja proizlazi iz traženja rješenja na krivim mjestima. To možda neće biti lako. Niste li u stanju otkriti prave izvore stresa u svom životu, pokušajte sljedeće:

2. Razmotrite sve svoje obveze

One se nižu od bitnih, povezanih s vašom životnom zadaćom i prioritetima, do trivijalnih. Razmislite o svim ljudima koji su uključeni u vaše bitne odnose. Promislite što očekujete od njih i što mislite da oni očekuju od vas.

3. Utvrdite ispunjavate li očekivanja

Možda osjećate kako ne možete ljudima dati ono što od vas očekuju ili kako nikada nećete dobiti od drugih ono što vama treba. Ovo može biti izvor stresa.

Često osjećaji poput ovih leže duboko u našoj podsvijesti. Ali ako ste strpljivi i imate ih hrabrosti izvući na površinu, to će vam više koristiti nego upravljanje vremenom. Bolji će biti i vaši odnosi i vaš cjelokupni pogled na život.

4. Okrenite leđa grijesima koji uzrokuju stres

Postoji još bitniji način identificiranja onoga što uzrokuje stres u vašem životu: ispitivanje savjesti.

Grijeh je najveći izvor stresa i najveći razlog uzalu­dnog trošenja vremena. Što više griješite, više ćete biti pod stresom zbog neusklađenosti svojih načela i svojih djela. Grijeh se hrani sam sobom i stoga se neka trenuta­čna pobuna može razviti u naviku koja uništava dane, mjesece, godine, pa čak i čitav vaš život. Primjer toga je ovisnost: ona započinje jednim činom, ali u konačnici preuzima svaki aspekt života.

Nemojte misliti da vi niste tome podlo­žni. Čak i ako niste ovisnik ni o čemu, ono što Crkva naziva “za­vodljivošću zla” može vam itekako lako oduzimati sve više i više vaših sati i remetiti vam san stresom koji proizlazi iz osjećaja krivnje.

Ako ćete zapamtiti samo jedno, neka to bude: Grijeh je gubitak vremena. 

Znate, ništa ne smanjuje stres tako efikasno kao dobra ispovijed! Ja, na primjer, nisam nikada izišao iz ispovje­daonice, a da se nisam osjećao lakšim i slobodnijim nego kad sam ulazio u nju. Ako identificirate izvore svog stresa i ostavite ih, koliko god je to moguće, u ispovjedaonici, to će doprinijeti vašem dobrom emocionalnom i fizičkom stanju kao i vašem duhovnom zdravlju. Zauzvrat će duho­vno zdrava osoba biti sposobnija suočiti se sa svjetovnim stresom.

Kada se jednom oslobodite tereta svojih grijeha i čvr­sto odlučite ubuduće ih izbjegavati, stres uzrokovan grije­hom zamijenit će osjećaj mira i nove predanosti provođe­nju vremena na način kako to Bog za vas želi.

Dave Durand (iz knjige Upravljanje vremenom za katolike)

[facebook]Za više ovakvih članaka – klikni like[/facebook]