Dani krscanske kulture

Svečano su 15. travnja zatvoreni 10. “Dani kršćanske kulture” u Splitu. Tom prigodom dodijeljena je i nagrada “Andrija Buvina” njemačkom publicistu i inicijatoru projekta YOUCAT Bernhardu Meuseru, a u glazbenom dijelu programa nastupila je Schola cantorum Umjetničke akademije u Splitu pod ravnanjem prof. Sare Dodig.

Na samom početku nazočnima se u dvorani Ivana Pavla II. u Nadbiskupijskom ordinarijatu obratio domaćin, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić na, kako je istaknuo, posljednjoj vidljivoj postaji Dana kršćanske kulture, za koju vjeruje da je to nova postaja na kojoj je organizator manifestacije dobio nadahnuća za nove poduhvate u budućnosti. Također, čestitajući dobitniku nagrade, nadbiskup je istaknuo da “kultura nije zatvorena u naše prostore nego je otvorena prema drugima kao što smo i mi otvoreni prema drugima i oni prema nama.” 

Govoreći o ovogodišnjem laureatu, rekao je kako ova nagrada dolazi do izražaja u svome dobitniku. Meuser je poznat po svome projektu YOUCAT koji promiče kršćanske vrednote i koji je došao u razne dijelove svijeta, pa tako i do nas u hrvatskom prijevodu. “Youcat je projekt za mlade, a Buvinova vrata su također bila projekt za mlade u onom vremenu. Ona su bila izričaj kršćanskih vrednota na suvremen način, a to vrijedi do danas”, rekao je nadbiskup Barišić. 

“Kršćanstvo jest u korijenima našeg identiteta, i splitskog i hrvatskog i europskog. Njegovati kršćanske tradicije je više nego dobra stvar”, istaknuo je dr. Siniša Kuko, pročelnik Službe za kulturu, umjetnosti i staru gradsku jezgru Grada Splita, čestitajući organizatoru na odvijanju ovogodišnjeg programa uz želje da se isto nastavi u budućnosti.

Prije uručenja nagrade, uime Savjetodavnog vijeća manifestacije, obrazloženje dodjele nagrade izrekao je mr. Petar Balta, glavni urednik nakladne kuće Verbum, koji je tom prigodom istaknuo kako se radi o autoru koji je dugi niz godina uspješno djelovao na području nakladništva, a inicijator je globalnog projekta YOUCAT koji je pridonio evangelizaciji mladih diljem svijeta i pomogao u približavanju vrednota kršćanske kulture osobito mladima, ali i brojnim drugima. “Meuserov projekt YOUCAT je dosada imao 31 izdanje na 26 jezika i nakon Biblije je najprodavanija kršćanska knjiga na svijetu. Taj projekt pokazuje povezanost vjere i kulture, a to je nužnost za nas kršćane”, zaključio je mr. Balta. 

Nagrada “Andrija Buvina”, koja se tradicionalno dodjeljuje na Danima kršćanske kulture za izniman doprinos kršćanskoj kulturi, nosi ime po autoru vratnica splitske prvostolnice čija se 800. obljetnica postavljanja obilježava ove godine, a dobitniku Meuseru uručio ju je član Savjeodavnog vijeća manifestacije akademski kipar Kuzma Kovačić, koji je izradio plaketu nagrade, na kojoj je detalj vratnica. 

Zahvaljujući na priznanju Meuser je izrazio radost što nagradu dobiva upravo u Hrvatskoj koju je prvi put posjetio 2005. godine i u koju se otada stalno vraća. Očuvanje kršćanske kulture i tradicije na ovim prostorima osobito ga se dojmilo te u tom svjetlu doživljava i ovu nagradu. YOUCAT je projekt koji je imao veliki uspjeh među mladima diljem svijeta, i pomogao je u promicanju kršćanske kulture i vrjednota diljem svijeta. Na tom projektu radio je sa stotinjak suradnika među kojima je bio i veliki broj mladih. Vodili su se idejom odgovaranja na pitanja na koja odgovore traže mladi diljem svijeta. Ideja se rodila nakon Svjetskog dana mladih održanog u Kölnu 2005., a projekt je podržao i sam papa Benedikt XVI. koji je napisao i predgovor prvom YOUCAT izdanju, “Katekizmu za made” u kojem je uputio snažnu poruku: “Proučavajte Katekizam! To je želja mojega srca. Proučavajte Katekizam žarko i ustrajno! Proučavajte ga u tišini svoje sobe, čitajte ga udvoje, s prijateljima, oblikujte skupine za čitanje i umrežite se, podijelite ga s drugima na internetu. Morate u vjeru biti puno dublje ukorijenjeni nego generacija vaših roditelja.” Ove riječi pape Benedikta trebaju čuti svi, rekao je Meuser i zaključio: “Želimo dati prinos da Crkva ne umre.”

10. dane kršćanske kulture zatvorio je ravnatelj manifestacije Miro Radalj, zahvalivši svima koji su pridonijeli njihovu održavanju. Istaknuo je kako je ovogodišnje jubilarno izdanje nadmašilo očekivanja, o čemu svjedoče i dvorane koje su često bile pretijesne za sve koji su željeli pohađati programe. “Ostvarili smo ciljeve manifestacije kojom želimo pokazati da je kršćanska kultura vrlo živa i aktualna te da brojni autori stvaraju inspirirani radosnom viješću”, rekao je Radalj.

Program manifestacije Dani kršćanske kulture u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku trajao je jedanaest dana, a bila je domaćinom šezdesetak događaja, okupila više od šesto sudionika i na tisuće posjetitelja.