DKK

Osmi Dani kršćanske kulture u Dubrovniku zatvoreni su u ponedjeljak 25. ožujka u crkvi Male braće, a zatvorio ih je, uz riječi zahvale organizatorima, pokroviteljima i sudionicima, dubrovački biskup Mate Uzinić. Posebnu zahvalnost izrazio je glazbeniku Krešimiru Magdiću, čija je autorska večer duhovnih skladbi, u veličanstvenoj izvedbi dubrovačkih klapa i zborova, prethodila zatvaranju.

Četrnaest skladbi, od kojih je dvanaest uglazbio, a dvije, pučke korizmene popijevke iz Dubrovačke biskupije, pronašao, zapisao i obradio, izvele su klape Amfora, Fortuna, Klapa Klasične gimnazije Ruđera Boškovića – Dubrovnik, Skontradura, Mareta, Subrenum, Ragusavecchia, Kaše i Oštro te Dubrovački katedralni madrigalisti. Uvodničarka je bila Marija Đurović. Obraćajući se okupljenima u franjevačkoj crkvi skladatelj Magdić je, uz ostalo, rekao kako mu je drago da je i klapska pjesma našla, od protekle godine, svoje mjesto na Danima kršćanske kulture u Dubrovniku.

Osmi Dani kršćanske kulture ponudili su Dubrovčanima dvadesetak kulturnih sadržaja tijekom deset korizmenih dana: od križnoga puta na Srđ i korizmene duhovne obnove u katedrali do prigodnih predavanja, tribina, priredbi, izložbi i koncerata. I ove godine u programu je prikazana kulturna baština Srpske pravoslavne Crkve čime dubrovački Dani pokazuju kršćansku otvorenost i ekumenski duh. Organizatori manifestacije su Dubrovačka biskupija i Nakladna kuća “Verbum” iz Splita, a koordinator događanja je Marinko Marić. (ika/bitno.net)