Dani krscanske kulture

U Splitu, Dubrovniku i Šibeniku deseti put zaredom održava se od 5. do 15. travnja međunarodna manifestacija “Dani kršćanske kulture”.

Ovogodišnji program manifestacije “Dani kršćanske kulture” obilježit će velik broj kulturno javnih događaja koji će obogatiti kulturnu ponudu, a koji ove godine uključuje 60 različitih programskih sadržaja, koncerata, izložbi, tribina, projekcija filmova, predstava, muzejskih programa, predstavljanja knjiga i nosača zvuka itd.

Jedanaestodnevni program ovogodišnjih 10. “Dana kršćanske kulture” svečano će biti otvoren 5. travnja u Splitu u palači Milesi (HAZU), a manifestaciju će otvoriti splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, uz prisustvo predstavnika gradskih i županijskih vlasti kao i kulturnih i javnih ustanova koje podržavaju njeno odvijanje od samih početaka 2005. godine, te i sami sudjeluju u suorganiziranju pojedinih programskih sadržaja, čime se odlikuje zajedništvo u nastojanju oko očuvanja kulturne baštine te promicanja kulture i njenih dionika kao i stvaranja novih kulturnih i umjetničkih vrijednosti u vremenu u kojem živimo. Po otvaranju manifestacije u Splitu u palači Milesi bit će upriličeno i svečano otvaranje izložbe akademskog slikara Josipa Botterija Dinija pod nazivom “Put križa”, a izložbu će otvoriti povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić. U mozaicima, tehnikom minucioznog “tkanja”, Botteri iznova uprisutnjuje dramu križnoga puta koja je ujedno poziv i poticaj za obnavljanje vlastite prateće staze na “Putu križa”. Ovaj vrsni umjetnički rad odražava bogatstvo izričaja autora koji na umjetničkom planu djeluje već više od četrdeset godina.

U Dubrovniku će istoga dana manifestaciju otvoriti dubrovački biskup Mate Uzinić u Hrvatskoj Matici iseljenika Dubrovnik, gdje će po otvaranju uslijediti i otvaranje izložbe “Križni put” autorice Ljiljane Knez.

Šibenik će svečani program manifestacije “Dana kršćanske kulture” započeti u katedrali sv. Jakova korizmenim koncertom sakralne glazbe pod nazivom “Adoramus Te”. Na koncertu nastupaju klapa Adriaticum iz Šibenika pod vodstvom Filijana Vuletića, gradski pjevački zbor “Neuma” iz Drniša pod ravnanjem dirigentice Jelene Prpe te mješoviti katedralni zbor iz Šibenika uz pratnju Gradskog gudačkog orkestra pod ravnanjem dirigentice Jelene Mikulandre.

Bogat program ovogodišnjih, jubilarnih 10. “Dana kršćanske kulture” obilježit će niz sadržaja usmjerenih na promicanje hrvatske kulturne baštine, s osobitim spomenom na velikane poput Marka Marulića kojem će ove godine biti posvećeno više programa – svečani program u crkvi Presvetog Otkupitelja kod Otavica koji će uključivati i projekciju starih fotografija kipara Ivana Meštrovića, već tradicionalni program “Meštrovićeva pasija” u Meštrovićevim Crikvinama – Kaštilcu i Galeriji Meštrović u Splitu kao i glazbeno-narativni prikaz Krista inspiriran djelom Ivana Meštrovića “Meštrovićeva pasija” autora Blaženka Juračića i Marina Kapora Kaporela u izvedbi vokalnog kvarteta Cantores Maruli i gudačkog sastava Umjetničke akademije u Splitu. Spomen na Marulića oživjet će i u sklopu programa razgledavanja kulturno-sakralnih spomenika splitske gradske jezgre pod nazivom “Splitski čuvari hrvatske riječi” u crkvi sv. Frane u Splitu.

Otkrivanje i upoznavanje s riznicama kulturnoga blaga jedna je od niti vodilja, pa nas program tako ove godine odvodi u Livno, na vrata Franjevačke provincije Bosne Srebrne u obilazak arheoloških lokaliteta i muzejskih zbirki, u Franjevački muzej i galeriju Gorica, ali i u Muzej triljskog kraja, u Noć crkvenih muzeja u Dubrovniku, u Muzej i klaustar franjevačkog samostana, Muzej i klaustar dominikanskog samostana te u Riznicu dubrovačke katedrale.

Ove godine u središtu promišljanja na osobit način bit će i promišljanje o smislu života. Na tribini “Recept protiv besmislena života” bit će predstavljena knjiga “Zagrljaj” Majke Elvire, utemeljiteljice Zajednice Cenacolo koja već godinama ističe kako problem čovječanstvu u 21. stoljeću neće biti ovisnost o drogi, nego dubok osjećaj besmisla. O depresiji i nadi na tribini i predstavljanju knjige “Pobijedite depresiju snagom vjere” u Splitu će govoriti psihijatar Goran Dodig, psiholog Goran Kardum te teolog i psiholog o. Mijo Nikić.

Bogat ovogodišnji program obilježit će i niz dokumentarnih i igranih filmova poput “Babetine gozbe” Gabriela Axela, “Čovjek za sva vremena” Freda Zinnemanna. “Ljudsko iskustvo” Charlesa Kinnanea, “Susret” Roberta Knjaza itd. koji će se u Splitu odvijati u Kinoteci Zlatna vrata.

Glazbeni program uveličat će niz događanja među kojima u Splitu i već tradicionalni koncert Hrvatskog katoličkog radija, Velika misa u C-molu Wolfganga Amadeusa Mozarta, u izvedbi sopranistica Antonie Dunjko i Marte Musap, tenora Bože Jurića Perišića, basa Marija Krnića, komornog orkestra Camerata Split i pjevačkog zbora Ivan Filipović iz Zagreba. U Dubrovniku će korizmeni koncert “Via Crucis” održati Dubrovački simfonijski orkestar te Akademski zbor “Pro musica” iz Mostara, zbor “Prijatelji” iz Čitluka uz soliste sopranisticu Dubravku Hilje, mezzosopranisticu Moniju Jarak, tenora Mirjana Bukmira i basa Matu Akrapa. U Šibeniku koncert tradicionalnih hrvatskih korizmenih napjeva “Pasijom kroz hrvatske krajeve” izvest će ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado.

Program manifestacije održava se u organizaciji nakladne kuće Verbum, uz suorganizaciju programa s Dubrovačkom i Šibenskom biskupijom, te uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Splitsko-makarske nadbiskupije te županija i gradova u kojima se manifestacija održava. Međusobna suradnja različitih kulturnih i javnih institucija, kao i centara, udruga i inicijativa koje djeluju na polju kulture u 10. godini održavanja manifestacije “Dani kršćanske kulture”, s bogatim programom koji uključuje šezdeset događanja uz više od 300 sudionika programa, pokazatelj je suradnje i dijaloga različitih kulturnih aktera. I ove godine svi programi manifestacije su besplatni, a ulaz slobodan, kako bi na taj način kultura bila dostupnija svima, a na tisuće posjetitelja, koliko je proteklih godina pohodilo programe, pokazatelj je interesa za kulturu u najširem smislu, što na osobit način daje poticaj i umjetnicima za stvaranje i organizatorima za približavanje tih istih sadržaja publici.

Upravo ove godine obilježava se 800. obljetnica postavljanja vratnica splitske katedrale koje je izradio hrvatski kipar Andrija Buvina po kojem tradicionalna nagrada koja se dodjeljuje u sklopu manifestacije za doprinos kršćanskoj kulturi nosi ime. Ovogodišnji laureat koji će ponijeti nagradu “Andrija Buvina” njemački je katolički publicist i inicijator projekta YOUCAT Bernhard Meuser, a nagrada – plaketa na kojoj je detalj s vratnice splitske katedrale koji je izradio akademski kipar Kuzma Kovačić bit će mu uručena na svečanom zatvaranju u Splitu 15. travnja.

Cjelokupan program ovogodišnjih “Dana kršćanske kulture” dostupan je na www.danikrscanskekulture.info.