Veritas

Knjigu “365 dana sa sv. Leopoldom u svjetlu Božje riječi” predstavio je fra Juro Šimić, tajnik hrvatske kapucinske provincije, koji je govorio o sv. Leopoldu i njegovoj pisanoj ostavštini. Fra Juro je istaknuo da sv. Leopold nije ostavio velikih i sustavno obrađenih pisanih djela. Njegov skoro čitav redovnički i svećenički život svodi se na davanje kratkih i sažetih savjeta i uputa vjernicima koji dolaze k njemu ili ih svetac šalje putem pisama. Ova je knjiga prijevod talijanskoga izdanja koju je priredio Giovanni Lazzara, urednik talijanskoga časopisa Portavoce di san Leopoldo. Za hrvatski jezik prijevod je uredila Aleksandra Marija Chwalovsky uz korištenje već postojećega prijevoda biblijskih citata uz dopuštenje Kršćanske sadašnjosti iz Zagreba. Knjiga sadrži 365 citata iz Svetoga pisma iz kojih izlaze misli i meditacije sv. Leopolda. Kao poseban dodatak ovoj knjizi je i životopis sveca “Sitni gorostas” koji je sastavio Yves Ivonides (fra Ivon Ćuk). Knjiga je izdana uz suizdavaštvo s hrvatskim i talijanskim franjevcima kapucinima.

Druga knjiga je “Spasonosno trpljenje bl. Ivana Pavla II.” autora fra Maksimilijana Hercega. Knjiga sadrži priloge koje je autor objavljivao u časopisu Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga tijekom 2010. i 2011. godine a opisuje posljednje mjesece života i svjedočanstvo strpljivoga podnošenja patnje ovoga omiljenog pape. U dodatku autor donosi i prilog o proglašenju blaženim i litanije blaženiku. Autor je sam govorio o knjizi i posvjedočio kako je sve te događaje promatrao izbliza, jer je u to vrijeme bio na službi u Vatikanu kao ispovjednik za hrvatski jezik. “Ni jedan papa nije nam ostavio toliko bogatstvo riječi i djela kao moj ljubljeni prethodnik … No iznad svega on je prošao put patnje i s te katedre pokazao je svijetu da patnja ima svoj smisao” – citirao je autor papu Benedikta XVI.

Predstavljanje je vodio fra Ivan Bradarić, urednik izdanja koji je i sam govorio obadvije knjige. U glazbenom dijelu nastupili su Ante Buturić, klarinet, i Nino Kordić, klavir. (ika/bitno.net)