Mile Skračić 

U subotu, 24. ožujka u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu svečano su otvoreni 8. “Dani kršćanske kulture” koji će se od 24. ožujka do 3. travnja odvijati osim u Splitu i u Dubrovniku i Šibeniku, a od ove godine po prvi put i u Zadru.

Svečanom otvaranju nazočili su brojni posjetitelji, kao i predstavnici gradske i županijske vlasti, Ministarstva kulture, Splitsko-makarske nadbiskupije, javnih i kulturnih ustanova među kojima generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. dr. Ivan Ćubelić, izaslanica ministrice kulture mr. sc. Vanja Kovačić, dožupan Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić, izaslanica gradonačelnika Grada Splita dogradonačelnica Anđelka Visković i brojni drugi, a program je pjesmom uveličala Klapa Žrnovnica pod vodstvom Marka Marina.

Na samom početku nazočnima se obratio ravnatelj manifestacije “Dani kršćanske kulture”, direktor nakladne kuće Verbum – glavnog organizatora manifestacije, Miro Radalj koji je ovom prigodom zahvalio svim sudionicima programa kao i svim suorganizatorima, kulturnim institucijama koje su se uključile u organiziranje pojedinih programskih sadržaja, pokroviteljima kao i svima koji su doprinijeli održavanju još jedne manifestacije “Dani kršćanske kulture”.

Izaslanica ministrice kulture mr. sc. Kovačić pozdravila je održavanje ove kulturne manifestacije koja se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kultura te je istaknula kako su se “Dani kršćanske kulture” etablirali i stvorili ugled u kulturnoj javnosti. Tim se riječima pridružio i splitsko-dalmatinski dožupan Luka Brčić nazvavši manifestaciju već tradicionalnom. Dogradonačelnica Anđelka Visković istaknula je kako je to manifestacija koja na osobit način pomaže očuvanju kršćanskog identiteta koji je u temeljima ovoga naroda.

Manifestaciju je u Splitu otvorio izaslanik splitsko-makarskog nadbiskupa mons. dr. Ivan Ćubelić koji je tom prigodom nazočne pozdravio “s velikom radošću i opravdanom nadom da će ‘Dani kršćanske kulture’ nastaviti svoju vrijednu tradiciju i pozitivan evanđeoski odjek na hrvatsko narodno biće danas, kao što je to bilo i tijekom čitave naše četrnaeststoljetne opstojnosti na ovom tlu”.

Zahvaljujući organizatorima i pokroviteljima što se marljivo trude oko tog pothvata mons. Ćubelić je rekao: “Posebno nam je drago da upravo vjernici laici svjedoče kršćanski identitet sve vidljivijim doprinosom na raznim područjima društvenog života” te dodao da ono što je papa Ivan Pavao II. svojim nastupnim govorom poručio svijetu riječima “ne bojte se, otvorite vrata Kristu” vrijedi i za pregaoce na području kulture. “To je najpotrebniji poziv srcu svakoga pojedinca i naroda, Europe i svijeta, poglavito svijeta odgoja, kulture i sredstava društvene komunikacije”, zaključio je.

Po otvaranju manifestacije uslijedilo je i otvaranje izložbe slika akademskog slikara Mile Skračića pod nazivom “Križ – odgovor ništavilu vremena” koju je otvorio akademik Nenad Cambj. Osvrćući se na rad ovog neumornog umjetnika čiji stvaralački žar ne prestaje već pedeset godina akademik Cambj je istaknuo: “Skračićeva ikonografija Krista je izražajna i duboko osjećajna i njome je prikazana veličanstvena spasiteljska žrtva” te dodao kako je ova Skračićeva izložba i najava velikog tjedna smrti i uskrsnuća u kojem se Kristovo uskrsnuće izražava kao naša velika nada”.

Nazočnima se obratio i sam autor Mile Skračić koji je istaknuo kako svojim radovima pokušava obuhvatiti sve segmente života, trudeći se ipak dati odgovor nade i ljubavi koja treba prožeti sve.

Sakralni ciklus akademskog slikara Mile Skračića čini ga prepoznatljivim među stručnjacima i štovateljima umjetnosti, a ono što je za ovu prigodu Mile Skračić stvarao nadahnjujući se na križu ostat će kao svjedočanstvo vremena u kojem živimo i rada ovog neumornog umjetnika. Izložba radova napravljenih upravo za ovu prigodu, kojima akademski slikar Mile Skračić pokušava odgovoriti ništavilu vremena znakom križa, bit će otvorena do 3. travnja u Staroj gradskoj vijećnici.   

Istoga dana u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu otpočeo je i filmski dio programa prikazivanjem dokumentarnih filmova “Poljički pastir u pastvi Gradišća” redatelja Srđana Segarića prema scenariju Marijana Bušića te “P. Ante Gabrić, SJ i njegova druga domovina” autora Jerka Bana.     

U nedjelju, 25. ožujka u Kinoteci Zlatna vrata održana je projekcija filma “Dnevnik seoskog župnika” redatelja i scenarista Roberta Bressona. Taj poznati klasik francuske kinematografije iz 1951. godine, nastao na temelju istoimenog romana Georgea Bernanosa, jedan je od najdojmljivijih filmova u kojem se propituje religija i duhovnost.

Istoga dana u splitskoj prvostolnici održan je koncert i predstavljanje CD-a komornog vokalnog ansambla Cantores Maruli pod nazivom “Priča o Marku Maruliću”. Nosač zvuka su predstavili Bratislav Lučin, voditelj centra za istraživanje Marka Marulića, Vlado Sunko, profesor na Glazbenoj akademiji Sveučilišta u Splitu te Jelica Valjalo, dirigentica i producentica “Priče o Marku Maruliću”. Cilj je ovog projekta prikazati život i djelo Marka Marulića, obuhvaćajući kronološki tijek pjesnikova života, ali i naznačavanjem povijesnih zbivanja kojima je bio suvremenikom.

“Dani kršćanske kulture” svečano su otvoreni 24. ožujka u Šibeniku cjelodnevnim križnim putem mladih kroz crkve grada Šibenika, u Dubrovniku otvaranjem izložbe slika akademskog kipara Josipa Botterija Dinija u atriju palače Sponza, a u Zadru otvaranjem izložbe eminentnih hrvatskih kipara ime Vulasa, Kuzme Kovačića, Damira Mataušića, Stjepana Gračana, Marina Marinića, Josipa Poljana, Marije Ujević i Mira Vuca na temu križa u crkvi sv. Donata pod nazivom “Častimo te, Križu sveti”.

Do zatvaranja na kojem će biti dodijeljena nagrada “Andrija Buvina” za izniman doprinos kršćanskoj kulturi akademiku Josipu Bratuliću “Dane kršćanske kulture” obilježit će preko sedamdeset kulturnih događaja i tristotinjak sudionika manifestacije u Splitu, Zadru, Dubrovniku i Šibeniku. Bogatstvo i raznovrsnost kulturnih sadržaja kršćanskog nadahnuća ovogodišnjih “Dana kršćanske kulture” ukazuju na kulturno bogatstvo koje baštinimo, ali isto tako pokazuju da i danas iz tog istog nadahnuća autori stvaraju vrijedna kulturna i umjetnička djela.

Bitno.net