Rim

Na predstavljanju biografije su između ostalih govorili kardinal Jean-Louis Tauran, predsjednik Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog te Andrea Riccardi, utemeljitelj Zajednice svetoga Egidija i talijanski ministar za međunarodnu suradnju i integraciju; Paul Bhatti, brat ubijenog pakistanskog ministra i posebni savjetnik Pakistanskog premijera za manjine; potom Marco Tarquinio, glavni urednik glasila Talijanske biskupske konferencije ‘Avvenire’, u nazočnosti Staffana de Misture, dotajnika Talijanskog ministarstva vanjskih poslova, i neočekivano velikog broja slušatelja.

Kardinal je Tauran istaknuo da je Bhatti „mučenik dijaloga“ koji je kao političar bio svjestan da bi mogao biti ubijen. On je uzor istinskog dijaloga, jer je uvijek priznavao svoju vjeru – kazao je kardinal dodajući da su kršćani nepoželjni u svijetu koji teško prihvaća sablazan križa. A citirajući Papinu encikliku ‘U nadi spašeni’, podsjetio je da kršćani postojano vjeruju u Božju dobrotu i čvrsto su uvjereni da je Bog svima otac. Pozvao je sve da se po Bhattijeu uzoru zauzimaju za dijalog, jer njegovo mučeništvo nije protiv drugih nego da svi imaju život – kazao je kardinal.

Na upit o otvaranju procesa za Bhattijevu beatifikaciju, kardinal je odgovorio da je to u nadležnosti krajevne crkve, dodajući da je Bhatti „lik pravog mučenika, u to uopće ne treba sumnjati“. Osvrnuvši se na međureligijski dijalog, rekao je da nema istinskog dijaloga ako se ne priznaje vlastita vjera. Stranke u dijalogu u prvom redu moraju poznavati istine svoje vjere da mogu s jasnim idejama voditi dijalog. Bhatti je uvijek molio i vrlo je dobro poznavao Katekizam Katoličke Crkve. Imao je sasvim bistre ideje stoga je njegov dijalog bio plodan i bez relativističkih natruha – primijetio je kardinal.
Glavni urednik glasila ‘Avvenire’ istaknuo je pak da Shahbaz nikada nije želio napustiti Pakistan, što nije slučaj u drugim zemljama gdje se progone manjine. Kad je imao sedamnaest godina, odlučio je posvetiti se dijalogu i borbi za prava manjina. Ministar je Riccardi pohvalio objavljivanje knjige u prigodi prve obljetnice Bhattijeva preminuća, da se ne zaboravi u vremenu kad se sve zaboravlja i banalizira. Biblija je bila svakodnevna Bhatijeva družica, on nije tražio mučeništvo ali nije ni uzmicao pred opasnošću – istaknuo je ministar Riccardi i dodao:
Znao je da je na nišanu talibana i Al-Qaede. Uvjereni smo da primjeri poput ovoga moraju više govoriti i pomagati našem shvaćanju. Bio je katolik uvjeren da je snaga njegova života Isus– zaključio je Riccardi, a Bhattijev brat je dodao da nas je mučeništvo njegova brata poučilo „da ljudsko dostojanstvo nema cijene“. Kad su mu savjetovali da se ne vraća u Pakistan jer mu je život u opasnosti nego da ostane u Italiji, on je odgovorio: „Može li mi netko jamčiti da u Italiji ne postoji smrt?“ – kazao je Paul Bhatti.(rv/bitno.net)