Tjedan krscanske kulture

Pod geslom “Nemirno je srce naše, dok se ne smiri u Tebi” (sv. Augustin), a u organizaciji Udruge katoličkih intelektualaca, u osječkoj je konkatedrali sv. Petra i Pavla otvoren je 26. svibnja Tjedan kršćanske kulture, koji će se do 2. lipnja održavati u Osijeku, Slavonskom Brodu i Vinkovcima. Otvorenju su nazočili, osim članova Udruge i posjetitelja, đakovačko-osječki imenovani nadbiskup Đuro Hranić, konkatedralni župnik mons. Adam Bernatović, osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo, dogradonačelnica Danijela Lovoković i dožupan osječko-baranjski Željko Kraljičak.

Prije samog otvaranja okupljenima se obratio nadbiskup Hranić, koji je rekao da je čovjek stvoren na sliku Božju i samim time ne može ga ispuniti bilo što ili bilo tko: “Čovjek je gladan i žedan Boga, a ponekad i nije svjestan da dok traga za istinom, pravdom, ljubavlju i puninom vlastitoga bića, čovjek zapravo traži Boga. Izričaj kao plod ljudskog promišljanja i traženja smisla vlastitoga života, u stvari je kultura. Jedna kultura prožeta je kršćanstvom u onoj mjeri u kojoj se očituju kršćanske vrijednosti. Zahvaljujem organizatorima koji iz hrvatske i europske kulture već nekoliko godina nastoje izvaditi elemente u kojima se očituju te vrijednosti. Evangelizacijski navještaj uspijeva u onoj mjeri u kojoj su kršćanske vrednote prožele nas same, pa su onda prisutne i u kršćanskoj kulturi te nam pokazuju našu dušu, naš identitet, naša traženja, naše sve. Istodobno tako učvršćuju, hrabre i produbljuju našu kršćansku vjeru. Želim nam svima da to budu ugodni trenuci zajedničkog druženja u dodiru za onim najdubljim i najljudskijim što nosimo u sebi i da se tu u kulturi, susretnemo sa samim sobom i Bogom, te kroz Tjedan kršćanske kulture još snažnije zavolimo svoj kršćanski identitet i vjeru i nastojimo temeljene vrijednosti kršćanstva živjeti”, rekao je nadbiskup Hranić.

Tjedan kršćanske kulture otvorio je predsjednik Udruge katoličkih intelektualaca Mladen Milić, koji je rekao da su mir i srce središnje riječi ovogodišnjeg gesla. “Mir kao trajna težnja čovjeka, ali i dijela društva, je onaj božanski dar na kojemu čovjek surađuje uspostavljajući odnose pravde i dostojanstvenog odnosa prema sebi, bližnjima, protivnicima i, konačno, Bogu. Tek kad čovjekovo nemirno srce nađe Oca, tada je čovjek miran i bogosličan jer dopušta ljubavi Božjoj da se njegovo srce razlije po Duhu Svetom koji nam je dan. Odsjaj toga Duha, kako biste našli mir, želimo vam pružiti i ovih dana”, rekao je Milić.

Neposredno nakon otvorenja uslijedilo je i prvo događanje, nastup Cappelle Odak i Cappelle Zinka, pod ravnanjem dirigentice Jasenke Ostojić. Izvedena su djela Krste Odaka, Vlade Sunka, Gabriela Faurea, Benjamina Brittena, Miklosa Kocsara, Knuta Nystedta, Arva Parta, Sergeja Rahmanjinova i Mauricea Duruflea. Capella Zinka i Capella Odak djeluju pri Hrvatskom društvu Collegium pro arte, osnovanom godine 2006. Muški dio zbora čine nekadašnji pjevači Zagrebačkih dječaka koji promiču ime hrvatskog skladatelja Krste Odaka, dok je ženski dio zbora nazvan po uglednoj sopranistici Zinki Kunc Milanov. (ika/bitno.net)