CDFoto: IKA
Pozdravljajući okupljene, župnik Josip Golubić istaknuo je kako je riječ o knjizi objavljenoj o desetoj obljetnici kardinalove smrti i o početku postupka za njegovu beatifikaciju, a ovo predstavljanje događa se u ozračju njegova rođendana, koji je bio 15. travnja.

“Prošlo je deset godina od njegova preminuća, no lik iskrenog vjernika i istinskog pastira i dalje svijetli te nam kao i njegov život i njegova smrt progovara. Sjećamo se kolone vjernika koji su došli pomoliti se kod njegova odra. Mnoštvo onih koji dolaze na njegov grob jasno govore o divljenju, poštovanju, ljubavi i zahvalnosti za slobodu vjere, slobodu savjesti, za dostojanstvo obitelji i svake ljudske osobe, kao i za pravo naroda na svoju slobodu, domovinu i svoj ponos”, rekao je župnik Golubić.

Moderator predstavljanja prof. Đuro Vidmarović podsjetio je kako je kardinal Kuharić osnivao župe u Novom Zagrebu, a posebno je podijelio sjećanja kada je kardinal Kuharić kao izaslanik pape Ivana Pavla II. predvodio veliko slavlje o proslavi 400. obljetnice Brest-litovskog sjedinjenja u Ukrajini, u svibnju 1995. godine.

Govoreći o sadržaju knjige, urednik izdanja preč. Nedjeljko Pintarić istaknuo je kako prvi dio predstavlja dvadeset i četiri ključne životne djelotvorne točke, koje su predstavljene s tek nekoliko glavnih natuknica i fotografijama. Središnji dio knjige obuhvaća ono što su drugi, među kojima i papa Ivan Pavao II. i kardinal Angelo Sodano kao i mnogi drugi posvjedočili o smrti kardinala Kuharića. Tu su i tekstovi iz homilije kardinala Jozefa Tomka na misi zadušnici, kao i oproštajni govor zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića, 14. ožujka 2002. godine.

“Kroz taj središnji dio knjige vidimo na koji je način kardinal prihvaćen u našoj hrvatskoj memoriji, ali i puno šire, svjetskoj memoriji, jer svi oni koji su imali bilo kakve kontakte htjeli su dati svoje svjedočanstvo. Ta svjedočanstva dobar su temelj svemu onome na što je pozvao kardinal Bozanić, tj. da se dostave svjedočanstva o Kuharićevu kreposnom životu”, rekao je preč. Pintarić.

Završni dio knjige obuhvaća izbor iz onoga što je sam kardinal Kuharić govorio. Tu se nalazi stotinjak citata poredanih abecednim redom od “besmrtnosti” do “žrtve”.

“Cijela knjiga je poziv na to da svatko od nas, u svojem svakodnevnom životu razmišlja ne samo o čovjeku, kardinalu Kuhariću, nego o onome kome je On služio”, zaključio je preč. Pintarić.

Novinarka Radio Sljemena Vesna Jurić-Rukavina istaknula je kako je kardinal Kuharić bio veliki podupiratelj medija, ali je uvijek upozoravao na odgovornost za izgovorenu riječ. Istaknula je kako se su se priređivači knjige rukovodili da to bude priručna knjižica za svaki dan, da bude svakodnevni poticaj, a da i svojim izgledom odražava kardinalovu jednostavnost i skromnost. Govoreći o nosaču zvuka, istaknula je kako je najveći dio građe nastao godine 1999., tijekom koje je kardinal Kuharić uživo iz svoje sobe u Nadbiskupskom dvoru sudjelovao u devet emisija “Bog je ljubav” na Radio Sljemenu. Tada je objavljeno 400 minuta sadržaja, a za ovu prigodu napravljen je izbor 40 različitih misli i poruka u tonskom zapisu.

Jedan od najbližih suradnika kardinala Kuharića mons. Vladimir Stanković pročitao je nekoliko sjećanja i svjedočanstava, istaknuo kako je iz dana u dan sve više svjedočanstava te da moramo biti “Bogu zahvalni da je sadašnji zagrebački nadbiskup Bozanić pokrenuo službeni postupak za beatifikaciju”.
“Još ne možemo službeno reći sluge Božjega, ali možemo slobodno reći ugodnika Božjega za kojima vjerujemo da je uistinu tamo gdje su oni koji jesu sveci, kod Gospodina”, rekao je mons. Stanković te podsjetio kako su kardinala Kuharića još za života mnogi smatrali svetim.

“Na temelju moga iskustva, objavio sam pet knjiga s prvenstvenim ciljem da se pokaže uloga kardinala Kuharića u hrvatskom iseljeništvu, ali i da se citiraju mnogi njegovi govori, misli, predstave fotografije”, rekao je mons. Stanković te podsjetio na veliku ulogu kardinala Kuharića u povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske. Ukazao je na ono što su komunističke vlasti posebno zamjerale, a to je bilo Kuharićevo štovanje kardinala Stepinca.

Na kraju predstavljanja, riječ zahvale uputio je v. d. direktor Glasa Koncila Stjepan Pogačić. Posebno je zahvalio Hrvatskom radiju na ustupljenim tonskim zapisima. Pročitao je i pismo postulatora mons. Jurja Batelje, koji potiče sve da se ne samo riječju i slikom užive u duhovno iskustvo i poruku kardinala Kuharića, nego da to i u životu ostvare.

Program predstavlja glazbeno je obogatio zbor “Kefa-Stijena”.(ika/bitno.net)