Mont Saint Michelle

Slika svetišta Mont Saint-Michel koja se uzdiže iz namreškanog pijeska jedna je od prepoznatljivijih slika Francuske, ali neovisno koliko ste je puta već vidjeli na slikama, prvi pogled je uistinu veličanstven.

Granitna stijena visoka 80 m koja se uzdiže iz zaljeva ima dugu religioznu povijest. Predaja kaže kako se arkanđeo Mihael ukazao biskupu od Avranchesa (Sv. Aubertu) i rekao mu da izgradi kapelicu na tom mjestu. Izrasla je naseobina oko podnožja planine i postala mjesto hodočašća.

Godine 966. Vojvoda od Normandije nadomjestio je kapelicu benediktinskom opatijom, ali nju su 1203. spalile trupe Philippe Augusta. On se ipak iskupio za učinjeno tako što je izgradio veličanstvenu gotičku opatiju koju danas možemo vidjeti, iako je bedeme nadodao Karlo VI.

Nakon perioda propadanja Napoleon je opatiju pretvorio u zatvor. Godine 1874. proglašena je nacionalnim spomenikom i tad je započela restauracija. Kapela Mont Saint-Michel odvojena je od kopna vodenom površinom u duljini od 1 km, koja se za oseke pretvara u podlogu pomičnog pijeska i mulja.

Nasip je izgrađen 1879., prije toga su hodočasnike dočekivali plimni valovi koji su ih mogli povući i utopiti. Benediktinski su redovnici 1966. godine opatiju ponovno pretvorili u svoj dom. Do nje je moguće doći strmim i uskim ulicama prepunim suvenirnica i posjetitelja. Taj je otočić treće najposjećenije turističko odredište u Francuskoj, odmah nakon Eiffelova tornja i Disneylanda.

Otok pod zaštitom UNESCO-a dijeli se na dvije razine: prvu tvori stijena visoka 80 metara, a na drugoj je smješteno malo selo sa samo 47 stanovnika, opatija s utvrdom, samostan i crkva. Na vrhu njezina tornja pozlaćeni je arkanđeo Mihael koji pobjednički pruža mač prema nebu.

Prošećite ovim predivnim svetištem  NA LINKU!

Ostale zanimljive virtualne šetnje možete pronaći ovdje!

Izvor: zemljopis.com