Pasija kao slutnja_izlozba slika akademske slikarice Ane Marije Botteri Peruzovc

U nedjelju, 17. ožujka u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture otvorena je izložba slika akademske slikarice Ane Marije Botteri Peruzović pod nazivom “Pasija kao slutnja”, a izložbu je otvorila povjesničarka i književnica Nevenka Nekić. Riječ je o autorici koja je u više od 20 godina umjetničkog rada sabrala pedesetak radova sakralnih motiva koji govore o njenom umjetničkom stvaralaštvu i nadahnuću.

Na samom otvaranju nazočne je pozdravio ravnatelj manifestacije Dani kršćanske kulture Miro Radalj koji je tom prigodom istaknuo kako mu je osobito drago da je izložba “Pasija kao slutnja” postavljena iste godine kada će i povjesničarki i književnici Nevenki Nekić biti dodijeljena nagrada “Andrija Buvina” za izniman doprinos kršćanskoj kulturi, stoga što Nevenka Nekić ponajbolje poznaje rad Ane Marije Botteri Peruzović. Upravo rad Ane Marije Botteri Peruzović uklapa se u ono zbog čega je manifestacija pokrenuta, s jedne strane da ukaže na bogatstvo baštine koja je u temeljima europske kulture, a s druge strane da pokaže kako i suvremeni autori stvaraju iz tog nadahnuća rekao je Radalj te dodao: “Želim zahvaliti Ani Mariji što nam je dopustila da njen rad na svoj način zagrlimo u ovoj manifestaciji i da ga tim zagrljajem podijelimo sa vama.”

Nevenka Nekić istaknula je kako slike Ane Marije Botteri Peruzović odlikuje rasplamsaj boja i ljubavi. “Ana Marija je znak među ljudima, koji se pojavljuje sada kad nas uvjeravaju da duše nema. Ova izložba je opravdanje za duhovna bogatstva duše, ona je uvijek kontra suspenzije duše. Ovakvo slikarstvo, kao i svako dobro slikarstvo, slika se dušom”, istaknula je Nekić i dodala: “Kad se koncentrirate na slike vidjet ćete da je žarište u očima – to je ta slutnja koja nam se nameće.” Anina velika tema je obitelj izložena kušnjama rekla je Nekić. “Trenutak spoznaje da postoji dobro i zlo Ana je shvatila vrlo rano u životu. I nije točno da nema veze život slikara ili bilo kojeg umjetnika s njegovim radovima. Ana je vrlo rano spoznala dihotomiju u kojoj živi svaki čovjek. I svaki od nas koji ovdje stoji zna da je čovjek smrtan.”

“Vlado Gotovac je rekao da svaki čovjek bira svoje lice pred Bogom, Ana je odabrala lice koje razlikuje dobro i zlo. Ana iz zaborava izvlači i ‘Anđela na Sustipanu’, srušena barbarskom rukom i bačena u more da bude dio zaborava, koji pripada jednoj civilizaciji, jednom narodu. Kao što ga je Tonči Petrasov Marović izvukao iz zaborava u svojoj literaturi, Ana je to učinila u slikarstvu, da ga se Splićani i čitav hrvatski narod sjećaju.”

“U njenom je radu dominantno ostalo biti na strani žrtve”, reka je Nekić te dodala: “Devedesetih godina, kada je počeo Domovinski rat, Ana slika ‘Udovice’, nadrealističnu sliku, koja je tako duboka i mračna. Te udovice su inkarnacija pasije, jer znaju da je daleko stan njihovih bližnjih i da nikada neće saznati gdje su njihovi. Ana slika te ‘Udovice’ znajući kako će pred Gospodina doći noseći svoje darove, a to će biti patnja, suze, brige i uvijek neka nada. Ana je od početka na onoj strani dobra gdje čestit čovjek stoji. To je veličina ove izložbe”, zaključila je Nevenka Nekić na otvaranju.

Ana Marija Botteri Peruzović, zahvaljujući organizatoru što je izložba postavljena i Nevenki Nekić na misli kojom je prati i koja je na neki način utjecala i na razvoj njenog slikarstva, istaknula je kako 26 godina njenog stvaralaštva objedinjenog na izložbi “Pasija kao slutnja” govori o dosljednosti vlastitomu radu. Također je istaknula da joj je zadovoljstvo što se izložba otvara u isto vrijeme kada papa Franjo govori svoj Urbi et orbi: “Mislim da nam svima daje svoj podstreh da živimo život skromno ali maksimalno posvećeni jedni drugima u vremenima koja su teža možda nego ikad i ova izložba ide na slavu njegova novog početka i našeg.”

Izložba će biti otvorena do 26. ožujka te ju je moguće razgledati u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu.

Bitno.net